današnji meni
hladna supa od dinje sa jogurtom i sa marscapone sladoledom
spagetti boranija sa slatko-kiselom kremenadlom
kadaif
Supa je lagana može se i kao aperitiv služiti ,samo pazite da ne bude preslatka (cilj je pripremiti stomak za jelo , a ne zasititi se)
Ja sam ovog puta koristila ohlađenu ananas dinja (zelena unutra) i jogurt(isto hladan ) koji sam malo ublažila sa medom i mućkala sam mikserom. Ako ste nesigurni , pobajte i dodajte komponente koje jos nedostaju,-pazite da ostane i za ručak dok probate-.Kad sipate u tanjir ili času tada dodajte i kuglu sladoleda
Kremenadle sam stavila u pac, to znači nekoliko kaplji meda i sirće od belog vina sa grančicom estragona ,so i neka čekaju.Ali izgleda danas glavni majstor za roštilj je odsutan.Svi znamo najbolje se muškarci razumeju u ovaj posao, tako je meso završilo svoju karijeru u tiganju.Kada je već rumeno bacila sam unutra jos na četvrtine isečene oljustene paradajze i dobila tako harmonijski umak slatko- kiseli.
Svi koji se šetamo po pijacama znamo da boranija ima raznih
vrsta ,žuta ,zelena,"olovka" ,siroka itd. ali dugačke kao špageti prvi puta sam videla; - italjanke- kaže mi "baka" od koje uvek uzimam rukolu i zelenu salatu.
Znaci danas ovo ce biti prilog .( Može se znameniti sa bilo kojom mladom boranijom )Blago obarim ,samo kratko , već je mekana, cedim i začinjenim putterom promešam.
Začinjeni puter je mekan putter promešan sa sitno iseckanim zelenim začinom ,što moze biti : bosiljak ,peršun,tamjan,luk ili seckane kore od limuna , ove elemente možete i kombinovati po ukusu . Njbolje je na vruće meso np. na ramstek na engleski način ,ili uz hladno predjelo i gde god hoćete, garantovan uspeh.
Kadaif
originalni recept
potrebno je 500 gr kadaifa
200 gr sjeckanih oraha
100 gr suvog grožđa
700gr šećera koje u litar tople vode rastvorimo i tako dobijemo šerbet
U podmazan pleh staviti polovinu kadifa,pa zatim seckane orahe i grozđice , zatim dodati drugu polovinu kadaifa.Zatim preliti sa 250 g vrelog ulja.U dobro zagrejanoj rerni peći dok ne porumeni.Hladan kadaif preliti vrućim šerbetom.Seći na kockice i haldno služiti.
Ja sam smanjila kolicina i sa cc 200 gr testa kadaifa sam koristila isti metod ,ali mešala sam badem i orah koji je bio mleven a baden seckan.U cc 2 dl vode umešala sam 200 g šećera ,i sa cimetom napravila šerbet u koji sam iscedila pola pomorandže i prelila , rezultat je bio izvanredan..
Нема коментара:
Постави коментар