24. 8. 2010.

"paločka supa"

Ova supa originalno je  Gundel (čuvena   i legendarna  porodica  u kulinarsvu) kreacija ,po legendi Mikszath ,poznati pisac, u svoje vreme zamolio je  u restoranu u kome je stalni gost  da  mu spreme   jelo koje još nikada nije jeo.

Ovu supu ja vec godinama srpemam sa velikim uspehom  , to sam  i servilala kada mi je pripala čast da ugostim direkciju ÖBB  (austrijskih železnica ) u Budimpešti  u kraljevskoj čekaonici zapadne železnice (projektovane po planovima  biroa Eiffela ).










Mnogo puta su to  dobili i naši gosti  na  vikendici na obali Dunava .








potrebno :



  • 600 g mesa, seckano na kocke ( može juneće ili svinjsko  naprimer od buta,  originalni recept traži ovčetinu )
  • glavica crnog luka
  • so
  • mlevena crvena paprika
  •  mleveni kim


  • beli luk
  • crno vino ( samo ako je meso  juneće)
  • 500 g boranije
  • 200 g krompira
  • lovor
  • beli luk
  • mirođija



Na malo ulja dinstamo sitno seckani luk  dok ne bude kao staklo ( ne sme se prepržiti !!,biće neukusno i širiće se neugodni miris od luka i u stanu i u hrani ) papriku stavimo i mešamo , odmah i meso mešamo , pržimo i  posle  (nekoliko puta)se dodaje po  malo vode  dok se ne iskuva ,posoliti, dodati beliluk  i kim (i vino). Otprilike meso će za pola sata  da bude mekano.Usput posebno se prokuva boranija  sa belim lukom  i  posebno krompir sa lovorom i zajedno sa vodom u kojoj je kuvano pomešamo sa  skoro gotovom mesom i sa pavlakom .Pospe  se sa seckanom mirođijom.!!!
Ukus ove supe je  pikantno malo kiselkast i zato može se po želji dodati malo soka od limuna ili sirća  sa estraganom


















poslužiti  sa svežim hlebom

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp