Ova supa originalno je Gundel (čuvena i legendarna porodica u kulinarsvu) kreacija ,po legendi Mikszath ,poznati pisac, u svoje vreme zamolio je u restoranu u kome je stalni gost da mu spreme jelo koje još nikada nije jeo.
Ovu supu ja vec godinama srpemam sa velikim uspehom , to sam i servilala kada mi je pripala čast da ugostim direkciju ÖBB (austrijskih železnica ) u Budimpešti u kraljevskoj čekaonici zapadne železnice (projektovane po planovima biroa Eiffela ).
Mnogo puta su to dobili i naši gosti na vikendici na obali Dunava .
potrebno :
Na malo ulja dinstamo sitno seckani luk dok ne bude kao staklo ( ne sme se prepržiti !!,biće neukusno i širiće se neugodni miris od luka i u stanu i u hrani ) papriku stavimo i mešamo , odmah i meso mešamo , pržimo i posle (nekoliko puta)se dodaje po malo vode dok se ne iskuva ,posoliti, dodati beliluk i kim (i vino). Otprilike meso će za pola sata da bude mekano.Usput posebno se prokuva boranija sa belim lukom i posebno krompir sa lovorom i zajedno sa vodom u kojoj je kuvano pomešamo sa skoro gotovom mesom i sa pavlakom .Pospe se sa seckanom mirođijom.!!!
Ukus ove supe je pikantno malo kiselkast i zato može se po želji dodati malo soka od limuna ili sirća sa estraganom
poslužiti sa svežim hlebom
potrebno :
- 600 g mesa, seckano na kocke ( može juneće ili svinjsko naprimer od buta, originalni recept traži ovčetinu )
- glavica crnog luka
- so
- mlevena crvena paprika
- mleveni kim
- beli luk
- crno vino ( samo ako je meso juneće)
- 500 g boranije
- 200 g krompira
- lovor
- beli luk
- mirođija
Na malo ulja dinstamo sitno seckani luk dok ne bude kao staklo ( ne sme se prepržiti !!,biće neukusno i širiće se neugodni miris od luka i u stanu i u hrani ) papriku stavimo i mešamo , odmah i meso mešamo , pržimo i posle (nekoliko puta)se dodaje po malo vode dok se ne iskuva ,posoliti, dodati beliluk i kim (i vino). Otprilike meso će za pola sata da bude mekano.Usput posebno se prokuva boranija sa belim lukom i posebno krompir sa lovorom i zajedno sa vodom u kojoj je kuvano pomešamo sa skoro gotovom mesom i sa pavlakom .Pospe se sa seckanom mirođijom.!!!
Ukus ove supe je pikantno malo kiselkast i zato može se po želji dodati malo soka od limuna ili sirća sa estraganom
poslužiti sa svežim hlebom
Нема коментара:
Постави коментар