Recept:
Treba malo sušenog rebra ,ili bilo koja sušena kost ,ili slanina ,koju malo istopim, i na tome izpržim tikvice,patlidžan,papriku,ja odmah u početku dodam i beli luk , listiće ruzmarina ,u ovom slučaju pre sto počne da rumeni beli luk treba ga izvaditi ,inače ako izgori biće gorko i pokvariće celo jelo.Posle kad sipamo i vodu smemo vratiti i beli luk. Posle jos dodamo paradajza,zeller, boraniju ,kukuruz,vodu,so,biber,lovor,bosiljak,timjan, na tihoj vatri kuvamo dalje i damo vremena da se aroma raširi .Kada je već skoro gotova dodamo testo i malo belog vina,kad posluzimo nudimo posebno parmezan.
1 tikvica
1 patlidžan
1 manji zeller
1-2 šargarepe
100 gr boranije
1 kukuruz
lovor
basiljak
timjan
ruzmarin
beli luk
100 gr testa
parmezan
1 dl belo vino
so,biber
slano palacinke |
Danas sam spemila palačinke sa fileom od maka i limuna,a da testo bude letnje unutra sam iseckala kore limuna i cveće od lavande i promešala.Ja uvek koristim za pečenije palačinki klassični tiganj koji sam nasledila od bake,to više vredi za mene od bilo kojeg modernog tiganja za pečenje palacinki.
A file spremam od šlaga i umesam sa ceđenim limunom,seckanom korom od limuna ,a drugu palovinu sa makom, pošto je šlag već originalno sladak ne treba više sladiti. File sam ipak stavila u zamrzivač , ovo nije sladoled ali letos ipak prija hladno jesti , samo treba paziti da ne bude pretvrd.
Slane palacinke sa mesom sam spremila tako što seckani isprženi svinjski file sam promešala sa mileramom i vruć filovala u palačike.
Нема коментара:
Постави коментар