20. 8. 2010.

Supa od krastavaca na suncu

Supa od krastavaca na suncu






Sveže,hladno ,ukusno,to je  rezultat, napolju vruće, a ja moram ručak na sto.
Gledam u frižider na oprezno pakovan krastavac i  rešim da   od toga spremim  današnju  supu.




Potrebno je miksirati ,  za svaku osobu,  jedean krastavac na suncu, malo soka od tih kractavaca  i 1,5 dl jogurta po osobi. Začiniti  sami  kada je već u tanjiru , sa posebno posluženim  parmezanom , seckanim  svežim peršunom i bosiljkom . To je sve . Gotovo .








Posle bi  moglo 

  špagetti sa  tikvicama na puteru začinjene  sa žalfiom


 Potrebno je :


  • 2 male tikvice   po osobi
  • 500 gr špageti
  • 50 gr putera
  • so
  • pola šake  svežeg lišća od žalfie
  • i pola kila paradajza  za salatu koja odlično ide  uz špagete


Oprane tikvice seckam , na kašici  maslinovog ulja ispržim , ubacim oprane   cele listiće od žalfije. Usput kuvam u drugoj šerpi  špagete , pazim da  špageti ne budu prekuvani . Po meni  tako su dobre i tikvice i špagetti ako  su još krckave pod zubima . Oceđene  špagete bacim na tikvice  sa 20 gr putera, promešam  i odmah  serviram . Na tanjiru  dodam ostatak  putera da ukus bude malo  mekši. Pospem sa sitno seckanom  korom od limuna na vrhu.





ovo je moj mini bosiljak i iza njega žalfija




Žalfija, / Salvia Officinalis/ , 

lekovita biljka.


Da li ste znali ,Karlo Veliki od svog lekovitog bilja  najviše je cenio žalfiju. To se vidi po onom njegovom strogom istorijskom zakonu,Kaptularima,u kojima  veliki vladar naređuje svim državnim imanjima , ( to su bili uglavnom manastiri) da moraju gajiti  stotinak raznih vrsta lekovitih biljaka od kojih  je na prvom mestu  bila žalfija .

po Wikipediji

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp