Supa od krastavaca na suncu
Sveže,hladno ,ukusno,to je rezultat, napolju vruće, a ja moram ručak na sto.
Gledam u frižider na oprezno pakovan krastavac i rešim da od toga spremim današnju supu.
Potrebno je miksirati , za svaku osobu, jedean krastavac na suncu, malo soka od tih kractavaca i 1,5 dl jogurta po osobi. Začiniti sami kada je već u tanjiru , sa posebno posluženim parmezanom , seckanim svežim peršunom i bosiljkom . To je sve . Gotovo .
Posle bi moglo
špagetti sa tikvicama na puteru začinjene sa žalfiom
Potrebno je :
- 2 male tikvice po osobi
- 500 gr špageti
- 50 gr putera
- so
- pola šake svežeg lišća od žalfie
- i pola kila paradajza za salatu koja odlično ide uz špagete
Oprane tikvice seckam , na kašici maslinovog ulja ispržim , ubacim oprane cele listiće od žalfije. Usput kuvam u drugoj šerpi špagete , pazim da špageti ne budu prekuvani . Po meni tako su dobre i tikvice i špagetti ako su još krckave pod zubima . Oceđene špagete bacim na tikvice sa 20 gr putera, promešam i odmah serviram . Na tanjiru dodam ostatak putera da ukus bude malo mekši. Pospem sa sitno seckanom korom od limuna na vrhu.
ovo je moj mini bosiljak i iza njega žalfija |
Žalfija, / Salvia Officinalis/ ,
lekovita biljka.
Da li ste znali ,Karlo Veliki od svog lekovitog bilja najviše je cenio žalfiju. To se vidi po onom njegovom strogom istorijskom zakonu,Kaptularima,u kojima veliki vladar naređuje svim državnim imanjima , ( to su bili uglavnom manastiri) da moraju gajiti stotinak raznih vrsta lekovitih biljaka od kojih je na prvom mestu bila žalfija .
po Wikipediji
Нема коментара:
Постави коментар