Lećo |
"Koliko kuća toliko vrsta" ,postoji sa jajetom,sa kobasicom, sa virslama,sa pirinčom,sa tarhonjom,može se jesti samo sa svežim hlebom a može se poslužiti uz šniclu. Glavni material je paprika,paradajz i luk. I metoda pripremajna je različita od samog početka da li luk pržiti ili obariti.Ja naprimer volim da krčka paprika zato nikada ne stavljam na šerpu poklopac.Nekada pored majčine kuće živeli su Bugari , bavili su se baštenstvom i oni su našu porodicu naučili da spremamo ovom metodom"lećo". U Srbiji mislim ovo zovu sataraš ,?
Moja Baka je svakog leta iznova i iznova pravila ,mada nije trajalo dugo. Još nismo pojeli prvu teglu već je spremila drugu.Ali to je na selu , a u gradu se prodavalo na pijaci u velikim drvenim buretima, kao bure za vino prodavalo se na kilo i bilo je ukusno isto kao domaće . Dosta je vremena pošlo od toga.i ja sam se daleko odselelila, i morala sam već sama da probam.Pre nekoliko dana sam videla tu mirođiju baš koja treba , to nije više ni toliko zelena, već ima cvet kao "kišobran " ,takvu je i baka koristila ,treba još i krastavci iste veličine, ne preveliki, beli luk,parče starog hleba i može se staviti u teglu i na sunce .
U dobro opranu teglu prvo stavim parče starog domaćeg hleba (spemljeno sa kvacem),mirođiju, zatim stavim krastavce koje po sredini secnem po malo i skinu se vrhovi. Ne sme da bude previelika gužva u tegli, i na vrhu opet stari hleb i mirođija ,zatim prelijem ohlađenom prokuvanom slanom vodom.Ostavim nekoliko dana na sunsu ,naprimer na prozoru.Kad je gotovo izbacim hleb i mirodiju,sok precedim ,operem krastavce i posudu sa sokom prelivenim krastavcima stavim u frižider.Služi se hladno.
lečo
osnovni recept:
1 kg paprika
pola kg paradajza
2 male glavice luka
ulje,so
Dinstamo na ulju seckani luk ,dodamo papriku seckane na krugove cc 1 cm ,i kad dobije boju ,dodam na četvrtine seckan oljušten paradajz ,so i čekamo dok ne pusti saft na tihoj vatri cc,20 minuta.
za njoke
320 gr brašna
2 jaja
voda ,so
Spremimo brzo testo dok voda ne provri ,ovo je mekano testo i ne treba ga dugo mešati, po tradiciji stavlja se na vlažnu dasku nad šerpom i nožem brzo sečeni sitni komadići padaju direktno u vruću vodu. Već postoje i specialne cediljke za spremanje njoki.Kad se prokuvaju treba ih cediti i vruće servirati.
Нема коментара:
Постави коментар