11. 8. 2010.

hrana bez "aceto balsamico", kao život bez sunce

Hrana je bez balzamiko sirćeta kao život bez sunca ,   kažu građani Modene.
Istoria ovog italjanskog kurioziteta ,balzamiko sirće, počela je u 1598. g. ,kada  se porodica Este preselila iz Ferrare u Modenu. Članovi prinčevskog dvora nisu samo obožavali umetnost ,već im je bilo drago i  kulinarstvo .Voleli su nove ukuse i tako su otkrili i  balzamiko sirće o kojem su već Vergilius i Apicius pisali.
 U 1862  g. pisao je u  svome pismu advokat Francesco Addzotti  tačan recept  tradicionalnog modenskog " aceto balsamico". Do današnjeg doba po ovoj recepturi radi oko100 proizvođača, koji su dobili dozvolu za pravljenje ovog sirćeta .
Ovaj tip sirćeta pravi se od šire dok se obično  sirće pravi od vina.
Šira sme  da se koristi isključivo pravljena od grožđa iz okoline reke Po i to vrste lambrusco ili trebbiano.
Posle pripreme, ceđenja , kada je već dovoljno gusto sipaju  ga u malim burićima od raznih vrsta drveta (hrast,orah,dud,lešnik,kesten )  gde dobija svoju aromu,gustinu  i jako crnu boju u završnoj fazi.

Vrednost sirćetu zavisi od njegove starosti, 3-8 godišnje je sirće dobro,10-12 godišnjie "reserve" znači odlično dok 20 godišnje "superior reserve" vrhunskog kvaliteta. Poštuje se isto kao  vino takvih kategorija.



Normalno i cena ovih vrsta sirća je visoka,ovo što se vidi u prodavnicama  je već podnošljivije , ali to je sirće spremano  ubrzanom tehnoligijom  za široku publiku.







Rezanci od svinjskog filea sa pečenim paprikama,palentom,karamelizovanim paradajzom i balzamiko sirćetom



Na kašiki  maslinovog ulja ispeći meco, za nekoliko minuta  dodaje se  seckana paprika ,beli luk i zajedno se peče do kraja.Meso i paprika se izvadi , u tiganj staviti kašiku  šećera da se istopi ,ubaciti na kolutove oljušteni paradajz ,okrenu se, doda se nekoliko kapi balzamiko sirćeta na to  i  čim se napravi optimalni gusti sos može se servirati.
Usput se kuva mleko  ,posoli ,kad provri sipa se kukuruzni griz i  pod poklopcem se ostavi na isključenom šporetu cc pola sata ,dok skroz ne omekša.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp