14. 8. 2010.

tumbet




Pre nekoliko dana  na kraju  svog  odmora ,na kome je bila  sasvim privatno  u Španiji ,Michelle Obama  sa svojom 9-to godišnjom  ćerkom  Sascha-om  prihvatila je poziv za ručak  španskog kraljevskog para na Majorci.Letnja kraljevska palata Marivent  nalazi se na vrhu skala, odakle je izvanredan pogled  i na more  i na ostrvo  ...Juan Carlos, već 38 godina , svake godine ovde  provodi svoje letovanje  u avgustu  , obožava morske izlete na   jachti po Sredozemnom  moru..
Na ručku pored gošći bili su  kralj Juan  Carlos,  kraljica Sofia ,princ  Filip  i princeza Letizia.

First lady je dobila sljedeći mediteranski  meni :

predjelo je bio  lokalni specialitet, koji se sastoji iz pečenog povrće patlidžana,paradajza ,krompira , ( zadnja dva sastojka su  poreklom  iz Amerike ) maslinovog ulja i  belog luka  zove se   TUMBET
supa je prava španska vitamin bomba hladni   gazpaco
To je tradicinalna španska  supa, dosta jednostavna za spremanje   od svezeg povrća.
Glavno jelo je bila ukusna morska riba "rombus " i uz ovaj kraljevski ručak posluženo je  i kraljevsko vino sa ostrva  Baleari.


Posle čitanja  ovog kraljevskog  ručka i ja sam dobila želju da spremim za nas našTumbet






 
Prvo isprzišm krompir na kolutove na malo maslinovog ulja začinjenog  sa belim lukom,zatim patlidžan i papriku .Ovim  redom stavjam u keramičku pasudu: na dno jedan red oljustenog paradajza po krompir itd.Između redova solim  i stavljam crnog bibera  na patlidžan posebno i  još oregano dodam.Na vrh paradajz , zatim u rerni 20 minuta pečem .Veoma ukusno  , isplati se probati.
Za ovu hranu  veoma je bitno da ulje bude kvalitetno.Može se poslužiti samo  ili uz meso, najbolje  na sobnoj temperaturi.

 
Po originalnom  receptu ide patlidžan ali se  mogu i tikvice još  dodati.

sastojci:

  •  400 g krompira
  •  400 g patlidžana
  •  3        glavice belog luka
  •  3-4    slatke crvene paprike
  •  2        kašike maslinovog ulja






za paradajz  sos (koji sam   ja sada  zamenila sa svežim paradajzom )
 400 gr paradajza
 2 grančice origana ili   1 kašikica suvog origana
 2 glavice belog luka
 2 kašike maslinovog ulja
 so
 sveže mleveni crni biber
kuva se 20 minuta

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp