16. 8. 2010.

Pa amb tomoqet & gazpacho,....etc.....španki specialiteti...


Pa amb tomoquet  znači tost sa paradajzom i maslinovim uljem , tradicionalni" tapas" koji je odličan uz času sherry-ja da pokrene apetit dok čekamo ručak.
Gazpaco ..još me muči kako je bilo na ručku  kod španskog kraljevskog para  početkom  avgusta . Moramo i mi tu supu ...ovog vikenda opet do 38 celziusa , nemam ništa protiv  mediteranskog ručka,
a  i glavno jelo je malo egzotično, sa  istoka, ramstek sa pireom od šargarepe  začinjenim  harisom....i glazurirana  bebi šargarepa

D li ste znali da pečena paprika  može i tako da se  iskoristi?  Znate li sto je harissa ?

Za desert može  sladoled ili voćni kolač.

Gazpacho ...tajna je  u dobro ohlađenom  povrću, kvalitetnom maslinovom ulju i vinskom sirćetu.
Originalno ova supa  nije bila ni crvena , a ni hladna! Čak su je i Rimski legionari jeli,  oni su  uvek imali sa sabom hleb,beli luk , maslinovo ulje i sirće , te od ovih materaijala pravili  su pastu koju su  u vodi razblaživali . Oni su i najverovatnije  oduzeli  ovaj recept od iberskih čobana.







Danas je srećemo  kao najpoznatju špansku  hladnu supu od paradajza i povrća.
Seckano povrće i  stari hleb  sa sirćetom i sa pola maslinovog ulja ,posolite i stavite da se hladi najbolje od 12-24 sata. Ne isplati se krasti vreme,gubi se na kvalitetu . Zatim miksirajte i postepeno dodajte ostatak maslinovog ulja i  ako treba procedite , pre  sipanja u tanjir  supa mora da bude kremasta i dodajte malo vode   da  dobijete odgovarajuću gustinu.



Ako želite možete  dodati u tanjir jos seckanog  krastavca,ili paradajza ili šunku ili ribu .

  •  500 g paradajza
  •  200 g paprike
  •  2-3 mlada luka
  •  1 glavicu belog luka
  •  100 g krastavaca
  •  so ,
  •  1/2 dl vinkog sirća,
  •  1-2 dl maslinovog ulja
  •  50 g starog hleba
  •  1/2 l voda

Gazpacho





Zašto šargarepa pire? Imamo puno sveže šargarepe, a najveći potrošac je trenutno odsutan, otišao je lično na  mesto gde raste šargarepa : u dedinoj bašti lično kontroliše situaciju.A šta ću ja sa gomilom šargarepe dok  se on ne vrati ?Još i puno pečene papriku koju je opet baba natovarila  sa nama......  i tako se pojavila ideja da pravimo ovo istočno jelo : sa harissom začinjeni pire od šargarepa.
Odmah  sam uzela šerpu posle posete deteta i   pržila rimski kumin sa korianderom, dok nije zamirisalo, zatim je bilo potrebno da se u avanu  usitni, dodajemo i so, usitnjenu pečenu papriku i beli luk i na kraju malo jlute paprike  i maslinovog ulja  mešamo u avanu dok ne dobijemo  krem.
Ovo se zove   harissa.

  • 4 kašike rimskog kumina
  • 6 kašika koriandera
  • 6 češnja belog luka
  • 100 gr pečcene paprike
  • 4-5 kašike maslinovog ulja
  • so
  • po ukusu  ljuta paprika  (može se i samo od ljute paprike  spremiti)























Blanširamo šargarepu ,ohladimo i u istopljenom putteru   začinjenom  cimetom i šećerom okrenemo.

Drugu polovinu sargarepe obarimo na putteru, ako treba dodamo malo tečnosti (vodu ) da ne izgori,kad je  mekana miksiramo, dodamo malo cimeta,soli, crnog bibera i  puttera.meso pečemo po volji.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp