Pa amb tomoquet znači tost sa paradajzom i maslinovim uljem , tradicionalni" tapas" koji je odličan uz času sherry-ja da pokrene apetit dok čekamo ručak.
Gazpaco ..još me muči kako je bilo na ručku kod španskog kraljevskog para početkom avgusta . Moramo i mi tu supu ...ovog vikenda opet do 38 celziusa , nemam ništa protiv mediteranskog ručka,
a i glavno jelo je malo egzotično, sa istoka, ramstek sa pireom od šargarepe začinjenim harisom....i glazurirana bebi šargarepa
D li ste znali da pečena paprika može i tako da se iskoristi? Znate li sto je harissa ?
Za desert može sladoled ili voćni kolač.
Gazpacho ...tajna je u dobro ohlađenom povrću, kvalitetnom maslinovom ulju i vinskom sirćetu.
Originalno ova supa nije bila ni crvena , a ni hladna! Čak su je i Rimski legionari jeli, oni su uvek imali sa sabom hleb,beli luk , maslinovo ulje i sirće , te od ovih materaijala pravili su pastu koju su u vodi razblaživali . Oni su i najverovatnije oduzeli ovaj recept od iberskih čobana.
Danas je srećemo kao najpoznatju špansku hladnu supu od paradajza i povrća.
Seckano povrće i stari hleb sa sirćetom i sa pola maslinovog ulja ,posolite i stavite da se hladi najbolje od 12-24 sata. Ne isplati se krasti vreme,gubi se na kvalitetu . Zatim miksirajte i postepeno dodajte ostatak maslinovog ulja i ako treba procedite , pre sipanja u tanjir supa mora da bude kremasta i dodajte malo vode da dobijete odgovarajuću gustinu.
Ako želite možete dodati u tanjir jos seckanog krastavca,ili paradajza ili šunku ili ribu .
- 500 g paradajza
- 200 g paprike
- 2-3 mlada luka
- 1 glavicu belog luka
- 100 g krastavaca
- so ,
- 1/2 dl vinkog sirća,
- 1-2 dl maslinovog ulja
- 50 g starog hleba
- 1/2 l voda
Gazpacho |
Zašto šargarepa pire? Imamo puno sveže šargarepe, a najveći potrošac je trenutno odsutan, otišao je lično na mesto gde raste šargarepa : u dedinoj bašti lično kontroliše situaciju.A šta ću ja sa gomilom šargarepe dok se on ne vrati ?Još i puno pečene papriku koju je opet baba natovarila sa nama...... i tako se pojavila ideja da pravimo ovo istočno jelo : sa harissom začinjeni pire od šargarepa.
Odmah sam uzela šerpu posle posete deteta i pržila rimski kumin sa korianderom, dok nije zamirisalo, zatim je bilo potrebno da se u avanu usitni, dodajemo i so, usitnjenu pečenu papriku i beli luk i na kraju malo jlute paprike i maslinovog ulja mešamo u avanu dok ne dobijemo krem.
Ovo se zove harissa.
Ovo se zove harissa.
- 4 kašike rimskog kumina
- 6 kašika koriandera
- 6 češnja belog luka
- 100 gr pečcene paprike
- 4-5 kašike maslinovog ulja
- so
- po ukusu ljuta paprika (može se i samo od ljute paprike spremiti)
Drugu polovinu sargarepe obarimo na putteru, ako treba dodamo malo tečnosti (vodu ) da ne izgori,kad je mekana miksiramo, dodamo malo cimeta,soli, crnog bibera i puttera.meso pečemo po volji.
Нема коментара:
Постави коментар