31. 8. 2010.

za početak školske godine u čast jednog đaka drugog osnovne i jednog prvog gimnazije








Jeli smo  roštilj  u bašti pod lipom, za vas koji živite ovde i nije neki doživljaj kao za mene koja nisam odavde. Vidim  roštilj na jelovniku u  svakom restoranu i vidim svuda  na Adi, Košutnjaku  na Avali ljudi se skupe i  zapale roštilj   vikendom   ili u čast  različitih   dogadjaja.

Da li i vi spemate unepred   meso, da li ste i  vi  probali da  meso stavite nekoliko sati  ili nekoliko dana  u pac. Koji  pac pravite   zavisi od toga koje meso spremate za pečenje, kako pečete ...Kako palite  tu vam ne mogu pomoći  jer se ja u  to ne razumem i smatram da je to muški posao, oni baš to  izvanredno razumeju i rade. Ali ipak imam i ja neke  preporuke za način pripreme mesa za pečenje. Mi smo ovaj  put imali  tri vrste mesa samim tim i  tri vrste paca smo    pravili. Za svinjski vrat mlevena crvena paprika, so, senf i malo maslinivog ulja, za pečenicu so i žalfija, za file cimet i biber. Mogli smo praviti  razne aromatične  pacove  ali  pošto  sam pripremila za pečeno meso razne umake i priloge   morala sam da pazim sa začinima.

Sveži paradajz sos: malo  maslinovog ulja  zagrejem  ubacim  luka i  pazim da se ne peče da ne dobije boju, zatim  dodam oljušteni paradajz, bosiljak i  majčine dušice  malo soli  i na  tihoj vatri  kuvam kao klasičan paradajz sok i  na kraju miksiram, ako nudite samo odraslima   možete  dodati i  ljute paprike.


U ponudi je bio i  harissa,   recept možete naći  kod šargarepa pirea kao  i citrus sos kod losos pastrmke.
Preliv od krastavaca na sunce  sa jogurtom i  mileramom  jednostavno dobijemo ako sastojke miksiramo.


A tutti frutti gril prilog spremićete ovako:
Sveže voće npr. šljivu, breskvu i krušku seckamo  na kockice, stavimo u vatrostalnoj činiji dodamo i paradajz  i ljutu papriku. Pospe se  malo  soya sosom, začini se  cimetom, biberom, a nekoliko kocki žutog šećera bacim unutra i prelijem  minimalno  maslinovim uljem  pre nego što stavim  u vrucu rernu  za cc. 10 minuta posle jos 10 minuta ostavim  u iskjlučenoj reni  pre serviranja.





Normalno bilo je i tri vrste domaćeg hleba  sa ruzmarinom , sa semenkama i kao lepinje .



Vino je sa etno bazara , koje  smo na vikend kupili  u Novom  Bečeju.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp