23.08.2010.

Supa od dinje & salata " á la balkan " sa pečenicom u sosu od kaprija



Danas je glavna  salata , skoro sam negde čitala  ,da je  salata glavna za one  koji ne umeju da kuvaju ..možda ali mi je jako volimo , a sada kuhinja mi je puna svežeg povrća  koje sam ovog vikenda ulovila na pijaci i u bašti kod babe i dede. Znači salata to je sada sigurno,  a sad kao  dugme  za kaput  , polako se  iscrtava  celi meni


                       hladna supa od dinje sa mentom i šunkom




            salata " á la balkan " sa pečenicom  u sosu od kaprija


Za supu je tempiranje bitno . Prvo skuvam  čaj od nane i ohladim . Pre serviranja miksiram  dinje, čaj od nane, listiće od nane, služim  sa seckanom šunkom , sveže  mlevenim biberom i lopticama od dinje.

potrebno :


  •  1 kg dinje
  • 8 dl  čaja  od nane
  • 100 gr šunke
  • biber








Za salatu paradajz,krastavac,paprika zuta,zelena.,crvena, slatka i ljuta ,masline, zelene salata ,origano,feta ,sirće sa estragonon ,maslinovo ulje.


Meso sečem po 2 prsta debljine posolim,a u sredini  3-4 cm isečem i tu ubacim 3-4-cm dugačku slaninu,tanko namažem  tiganj sa maslinovim uljem i  pržim na jakoj vatri meso, dok ne porumeni, okrenem  na drugu stranu i  ispržim. Smanjim vatru ,dodam milerama i kaprija. Pod poklopcem ostavim 10 minuta , zatim isključim šporet  i još  10 minuta ostavim tako pre serviranja.





Cilj je pikantan  kiselkast ukus , ako želite možete još dodati i malo limuna .

Po želji moze i se servirati sa  testom .





  •  600 g pečenice
  • 100 g slanine
  • 450 g milerama
  • kašika maslinovog ulja
  • kašika kaprija









domaći hleb sa krompirom i celerom

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp