7. 8. 2010.

"lećo"

Ovo je klasično tradicionalno mađarsko jelo .

Lećo

"Koliko kuća toliko vrsta" ,postoji sa jajetom,sa kobasicom, sa virslama,sa pirinčom,sa tarhonjom,može se jesti samo sa svežim hlebom a može se  poslužiti uz šniclu. Glavni  material je paprika,paradajz i luk. I metoda pripremajna je različita od samog početka da li luk pržiti ili obariti.Ja naprimer volim da krčka  paprika zato nikada ne stavljam  na šerpu poklopac.Nekada pored majčine  kuće  živeli su Bugari , bavili su se baštenstvom i oni su našu porodicu naučili da spremamo ovom metodom"lećo". U  Srbiji  mislim ovo zovu sataraš ,?


lećo danas ja nudim sa njokima i "krastavcem na suncu "


Moja Baka je svakog leta iznova i iznova pravila ,mada  nije trajalo dugo. Još nismo pojeli prvu teglu već je spremila drugu.Ali to je na selu , a u gradu se prodavalo na  pijaci  u velikim drvenim buretima, kao  bure za vino  prodavalo se  na kilo i bilo  je ukusno isto kao domaće . Dosta je vremena pošlo od toga.i ja sam  se daleko odselelila, i morala sam   već sama da probam.Pre nekoliko dana sam videla  tu  mirođiju baš koja treba , to  nije više ni toliko zelena, već ima cvet kao "kišobran " ,takvu je i baka  koristila ,treba  još i  krastavci iste veličine, ne preveliki, beli luk,parče starog hleba  i  može se staviti u teglu i na sunce .

U dobro opranu teglu prvo stavim parče starog domaćeg hleba (spemljeno sa kvacem),mirođiju, zatim stavim krastavce koje po sredini secnem po malo  i skinu se vrhovi. Ne sme da bude previelika gužva u tegli, i na vrhu  opet stari hleb i mirođija  ,zatim prelijem  ohlađenom prokuvanom slanom vodom.Ostavim nekoliko dana  na sunsu ,naprimer na prozoru.Kad je  gotovo izbacim hleb i mirodiju,sok  precedim ,operem krastavce i  posudu sa sokom prelivenim krastavcima stavim u frižider.Služi se  hladno.

lečo

osnovni recept:

1 kg paprika
 pola kg paradajza
2 male glavice  luka
ulje,so

Dinstamo na ulju seckani luk ,dodamo papriku seckane na krugove cc 1 cm ,i kad  dobije boju ,dodam  na četvrtine seckan oljušten paradajz ,so i čekamo dok ne pusti saft na tihoj vatri cc,20 minuta.

za   njoke

320 gr brašna
2 jaja
voda ,so
Spremimo  brzo testo dok voda ne provri ,ovo je mekano testo i  ne treba ga dugo  mešati,  po tradiciji stavlja se na vlažnu dasku nad šerpom i nožem brzo sečeni sitni komadići padaju direktno u vruću vodu. Već postoje i specialne cediljke za spremanje njoki.Kad se prokuvaju  treba ih cediti i vruće servirati.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp