29. 5. 2013.

Asparagus = špargla, zašto je dobro da je jedemo ???



Znali ste ??   Špargla je  idealna hrana za kancelarijske radnike.










Sočna, ima minimalno kalorija , neobična, svežeg  ukusa, neverovatni doživljaj. Lagano se vari, tako  ako imata gužvu  na poslu  i puno stesa ovo  vam je  najbolja ishrana.
Bogata je  vitaminama  A, B1, B2, C i E folsavban .Ima puno  amino kiselina kao  asparagin-kiselina, a minimalno  kalorija. Glavni sastojak je voda ( 93-95 % ) i  100 grama špargli ima  20 kalorija .
Vrlo malo sadrži šećera i ima  2 grama ugljenih hidrata.
    Sadrži još  kalcium, fosfor, gvozđe, natrium, ima puno  kalijuma i ostalih mikrominerala kao PB, silícijum, molibden...
Zelena špargla je  bogata hlorofillom  ima više  C-vitamina i karotina kada je  svetlija, zato je i hranljivija.





Vekovima se ubraja u lekovite biljke.
Izbacuje  vodu iz organizma kao i  pesak i kamen iz bubrega,dobro deluje na cirkulaciju i  srce i
pomaže organizmu u oslobađanju od otrova.

Zravo ju je iscediti   u centrifugi i  od 4-5 komada dobijamo pola čašice soka.

Grci su već pre  2500 godina poznavali šparglu. Ime je iz  toga doba  i potiče   iz reči  "asparagos" što  na grčkom znači  mlada   biljka . Pvog puta se našla  u radu   Hippokratesa  i.e. 460-370 .  Tada su je koristili  kao lekovitu biljku, nije bila svakodnevno jelo. Lečili su sa šparglom  bol zuba, ujede  pčela, ali  bilo  je poznato  i  dejstvo  izbacivanja vode. Rimjani su je počeli koristiti i za ishranu i  o tome postoje zapisi od Marcus Portius Cato (i.e. 200). Bila je popularna kao predjelo i Rimljani su je  raširili celom Evropom.  Vraćajući se iz  krstaških  ratova doneli su sa sobom  seme  asparagusa. Od XVI. i XVII.  veka nalazi se   u baštama.

Kratka joj  je sezona  od aprila do juna, i tada  imamo  svežih špargli , a u  ostalim  mesicima samo konzerviranu ukusa  ni blizu svežeg.
Relativno skupo povrće zato što ga  treba oprezno gajiti.




suffle od spargla

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp