Dekorativno, vrlo ukusno i manje komplikovano nego što deluje.
Crno - beli sitni kolačići
Možemo praviti sa matematičkom preciznošću koristeći štapiće , ali nama nije bio to cilj . Pokušavamo da koristimo što manje pomoćna sredsva, ipak ovo je domaća "poslastičarnica" . Moja filozofija je ,,mogli bi kupiti sve alate za spremanje kolača koji se prodaju po prodavnicama , ali ništa nije obavezno potrebno, možete se sami snaliziti bez alata i bez šablona .
Sastojci kolača:
Stavimo na radni sto hladan puter u komadićima, šećer i izvučenu vanilu , mešamo dok ne dobijamo kremastu masu.
Posipamo sa brašnom dodajemo jaje ,mleko i so , mešamo dalje i zatim podelimo na dva dela. Prvom delu dodajemo šaku usitnjenog svežeg lista od nane, a drugom delu kakao.
Formiramo lopte i u foliji ostavimo ih u frižider na 1-2 sata.
Raširimo ih , možemo to raditi između dve providne folije tako se lakše širi i mota.
Pravimo toliko delova (crnih i belih) koliko formi želimo da pravimo.
Mozemo praviti okrugle kad je belo testo unutra i umotano je sa crnim ili obrnuto.
Mozemo dva ista raširena pravougaonika staviti jedan na drugi i tako umotati ( pužić forma), jednom je svetlo testo gore a tamno dole, a drugi put suprotno.
Na " pepito " oblik tanke stapiće pravimo i poređamo ih u obliku kvadra. Opet pakujemo spremljene forme pojedinačno u folije i stavljamo ih u frižider oko pola sata da ih rashladimo , kako bi ih lakše obrađivali. Seckamo ih na širinu 1 cm, po potrebi malo sa rukama korigujemo oblik i ređamo ih na pleh koji je sa papirom za pečenje prekriven.
Dovoljno je peći 12 minuta u zagrejenoj rerni na 180 stepeni.
Pazite da ne ispečete previše jer tako se ne razlikuju dobro svetli i tamni delovi .
Crno - beli sitni kolačići
Možemo praviti sa matematičkom preciznošću koristeći štapiće , ali nama nije bio to cilj . Pokušavamo da koristimo što manje pomoćna sredsva, ipak ovo je domaća "poslastičarnica" . Moja filozofija je ,,mogli bi kupiti sve alate za spremanje kolača koji se prodaju po prodavnicama , ali ništa nije obavezno potrebno, možete se sami snaliziti bez alata i bez šablona .
Sastojci kolača:
- 300 g puter
- 100 g smeđeg šećera
- prsohvat soli
- vanila štapić
- 400 g brašna
- 40 g kakao ( tamni ,kvalitetan )
- šaka svežeg lista nane
- 1 jaje
- 2 supene kašike mleka
Stavimo na radni sto hladan puter u komadićima, šećer i izvučenu vanilu , mešamo dok ne dobijamo kremastu masu.
Posipamo sa brašnom dodajemo jaje ,mleko i so , mešamo dalje i zatim podelimo na dva dela. Prvom delu dodajemo šaku usitnjenog svežeg lista od nane, a drugom delu kakao.
Formiramo lopte i u foliji ostavimo ih u frižider na 1-2 sata.
Raširimo ih , možemo to raditi između dve providne folije tako se lakše širi i mota.
Pravimo toliko delova (crnih i belih) koliko formi želimo da pravimo.
Mozemo praviti okrugle kad je belo testo unutra i umotano je sa crnim ili obrnuto.
Mozemo dva ista raširena pravougaonika staviti jedan na drugi i tako umotati ( pužić forma), jednom je svetlo testo gore a tamno dole, a drugi put suprotno.
Na " pepito " oblik tanke stapiće pravimo i poređamo ih u obliku kvadra. Opet pakujemo spremljene forme pojedinačno u folije i stavljamo ih u frižider oko pola sata da ih rashladimo , kako bi ih lakše obrađivali. Seckamo ih na širinu 1 cm, po potrebi malo sa rukama korigujemo oblik i ređamo ih na pleh koji je sa papirom za pečenje prekriven.
Dovoljno je peći 12 minuta u zagrejenoj rerni na 180 stepeni.
Pazite da ne ispečete previše jer tako se ne razlikuju dobro svetli i tamni delovi .
Нема коментара:
Постави коментар