Imam isproban i jednostavan recept za zovu, od koje dobijamo vrlo ukusni i osvežavajući napitak.
Ako sedimo u bašti nekog popularnog kafića sigurno u ponudi nalazimo i limunadu od zove.
Zadnjih godina je ovo piće postalo vrlo popularno i to sa razlogom, jer ima veoma lep ukus .
Ali da li to što dobijemo je stvarno "domaće" ili je puno konzervansa sa veštačkim ukusom i bojom.
Sa malo truda predlažemo vam da sami spremite svoj sirup koji posle možete koristiti kao limunadu, ili sa šampanjcem kao elegantno piće kojim iznenađujete vaše goste ili partnera.
Sad je vreme za branje ovih mirisnih cvetova, ali pazite da skupljate one koji nisu pored puta , što dalje od motora prevoznih sredstava..
Možete ih staviti u veliku teglu za krastavce, u koju kasnije pripremate krastavce na suncu, stavite 3 šake pripremljenih cvetova od zove, jedan limun, ili pomorandžu izrezanu na kriške , u prokuvanu i ohlađenu vodu otopite 200 g šećera i sipate na zovu, možete dodati još kašiku meda, zatvorite i ostavite na suncu 3-5 dana . Već po mirisu i promeni boje vidite kada je dobro, procedite i sipajte u lepe flaše i u frižideru u može i dva sedmice da stoji, ako traje toliko dugo.
Ako volite servirajte sa listovima nane, ili majčina dušice.
Ja sam isprobala i sirup sa svežem đumbirom , tako što sam stavila očišćen , otprilike 5 cm dug , i na sitne komadiće isečen đumbir u teglu.
- 3 šake očišćenih ( odvojenih od zelenih drški) cvetova od zove
- 1,5 l vode
- 200 g sećera
- 1 kašiku meda
- 1 limun ili pomorandža
Нема коментара:
Постави коментар