28. 5. 2013.

Kako spremiti sirup od zove ?

Imam isproban i jednostavan recept  za zovu, od koje dobijamo  vrlo ukusni i  osvežavajući napitak.




Ako  sedimo u bašti nekog popularnog kafića sigurno u ponudi nalazimo i    limunadu od zove.
Zadnjih godina je ovo piće  postalo vrlo popularno i to  sa razlogom, jer ima  veoma   lep  ukus .
 Ali da li to što dobijemo je stvarno "domaće" ili  je  puno konzervansa  sa  veštačkim ukusom i bojom.
Sa malo truda  predlažemo  vam da sami  spremite  svoj  sirup koji posle možete koristiti kao  limunadu,  ili sa šampanjcem kao elegantno   piće kojim  iznenađujete vaše  goste ili partnera.

Sad je vreme za branje  ovih  mirisnih   cvetova, ali pazite da   skupljate one  koji nisu pored  puta , što dalje od motora prevoznih sredstava..




Operite ih i bez zelenih  delova   koristite.
Možete ih staviti  u  veliku  teglu za krastavce, u koju kasnije pripremate  krastavce na suncu,  stavite  3 šake pripremljenih   cvetova  od zove, jedan  limun, ili pomorandžu izrezanu  na kriške , u prokuvanu i ohlađenu vodu otopite 200 g šećera i   sipate  na zovu, možete dodati još  kašiku  meda, zatvorite i ostavite  na suncu 3-5 dana . Već po mirisu i  promeni boje  vidite kada je dobro, procedite i  sipajte u lepe flaše i u frižideru u  može i dva sedmice da stoji, ako traje toliko dugo.

Ako  volite servirajte  sa listovima   nane, ili majčina dušice.

Ja  sam isprobala  i     sirup  sa svežem  đumbirom  , tako što sam stavila   očišćen , otprilike 5 cm dug ,   i na sitne komadiće isečen đumbir u teglu.







  • 3 šake očišćenih ( odvojenih od zelenih drški) cvetova od zove
  • 1,5 l vode
  • 200 g sećera
  • 1 kašiku  meda
  • 1 limun ili pomorandža



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp