27. 5. 2013.

Ciabatta sa spanaćem i bosiljkom

Hleb...  

već duže vreme ja  sama pečem hleb, to nije ništa novo za vas, koji  čitate ovaj blog.

Da ne bi  bilo "dosadno", s vremena na vreme isprobam neki novi ukus .

Zašto sada sa spanaćem ?


Zato što sam imala samo malo spanaća, malo više od jedne šake  mi je ostalo, to je veoma malo za bilo šta ..ili ipak može .....Kombinovala  sam sa testom za hleb i ispalo je veoma aromarično i ukusno   pecivo  za sendviče.
Bosiljka još  nema  dovoljno na tržistu, ali sam uspela   kupiti na  pijaci za vikend. Uskoro će ga biti dosta  u baštama kao i na terasama  i na pijaci.




Kako  spremiti  ciabattu sa panaćem i bosiljkom ?


Spremanje traje malo duže od spremanja običnog hleba,  mora se više baviti sa testom, ali isplati se mora se priznati.

Krenula sam spremati  kao za običan hleb,  kvasac utopila   u mlaku vodu, presipala  sa brašnom i ostavila  da  odmara. Ne treba ovaj proces požurivati, može se ostaviti celu noć pokriveno  kuhinjskom krpam. Sipamo  brašno od celog zrnca u  posudu za mešanje, u  sredini pravimo  rupu  i u nju stavljamo kvasno testo, dodajemo  slanu vodu i  mesimo, ...... . dodamo nekoliko kapi  maslinovog ulja,. sitno iseckane listove spanaća, i odvojene cele  listove  bosiljka.
Mekano testo mesimo i ostavimo  da raste  minimum na duplu zapreminu.
 Pospemo sa malo brašna  radni sto,  prosipamo ovde testo  i savijamo ga od dole prema  sredini redom sa sve četri strane i   ostavimo da odmara  5-10 minuta i opet ponovimo  prekrivenje, kao koverat , opet  ostavimo 5-10 minuta da odmara i jos jednom  savijamo testo i  ostavimo da  odmrati jos  5-10 minuta.
Podelimo  na šest delova,  formiramo ih, mozemo i malo da ih  uvrtimo da bi dobili lepši oblik i stavljamo ih  na papirom pokriveni pleh  ( ako je  testo premekano uzeti u pomoć  lopaticu ) i u zagrejenoj rerni sa ventilacijom  pečemo na 200 stepeni oko 20-25 minuta .


Dobijamo mirisno  krckavo  vrlo ukusno  pecivo koje možemo koristiti za sendviče  za izlet, ili za užinu detetu   za školu, ili posle  treninga  za obnavljanje izgubljene energije.
 No, mozemo  i služiti uz večeru sa pršutom i laganom salatom od paradajza ili zelenom salatom  sa maslinama  uz crno vino .

1 коментар:

Related Posts with Thumbnails

Stamp