Hleb...
već duže vreme ja sama pečem hleb, to nije ništa novo za vas, koji čitate ovaj blog.
Da ne bi bilo "dosadno", s vremena na vreme isprobam neki novi ukus .
Zašto sada sa spanaćem ?
Zato što sam imala samo malo spanaća, malo više od jedne šake mi je ostalo, to je veoma malo za bilo šta ..ili ipak može .....Kombinovala sam sa testom za hleb i ispalo je veoma aromarično i ukusno pecivo za sendviče.
Bosiljka još nema dovoljno na tržistu, ali sam uspela kupiti na pijaci za vikend. Uskoro će ga biti dosta u baštama kao i na terasama i na pijaci.
Kako spremiti ciabattu sa panaćem i bosiljkom ?
Spremanje traje malo duže od spremanja običnog hleba, mora se više baviti sa testom, ali isplati se mora se priznati.
Krenula sam spremati kao za običan hleb, kvasac utopila u mlaku vodu, presipala sa brašnom i ostavila da odmara. Ne treba ovaj proces požurivati, može se ostaviti celu noć pokriveno kuhinjskom krpam. Sipamo brašno od celog zrnca u posudu za mešanje, u sredini pravimo rupu i u nju stavljamo kvasno testo, dodajemo slanu vodu i mesimo, ...... . dodamo nekoliko kapi maslinovog ulja,. sitno iseckane listove spanaća, i odvojene cele listove bosiljka.
Mekano testo mesimo i ostavimo da raste minimum na duplu zapreminu.
Pospemo sa malo brašna radni sto, prosipamo ovde testo i savijamo ga od dole prema sredini redom sa sve četri strane i ostavimo da odmara 5-10 minuta i opet ponovimo prekrivenje, kao koverat , opet ostavimo 5-10 minuta da odmara i jos jednom savijamo testo i ostavimo da odmrati jos 5-10 minuta.
Podelimo na šest delova, formiramo ih, mozemo i malo da ih uvrtimo da bi dobili lepši oblik i stavljamo ih na papirom pokriveni pleh ( ako je testo premekano uzeti u pomoć lopaticu ) i u zagrejenoj rerni sa ventilacijom pečemo na 200 stepeni oko 20-25 minuta .
Dobijamo mirisno krckavo vrlo ukusno pecivo koje možemo koristiti za sendviče za izlet, ili za užinu detetu za školu, ili posle treninga za obnavljanje izgubljene energije.
No, mozemo i služiti uz večeru sa pršutom i laganom salatom od paradajza ili zelenom salatom sa maslinama uz crno vino .
Jako jako dobro izgleda!
ОдговориИзбриши