17. 9. 2010.
šira
šira je sok od grozđa i osnovni materijal za vino - to je definicija
A za nas šira je omiljeno piće mog sina. Počelo je davno, kada sam vodila sina jos u Budimpeštu na berbu i festival grožđa, tamo se on prvi put sreo sa aparatom koji cedi širu i probao je u prvim godinama uz pomoć odraslih, a postepeno već i sam i probao je i rezultat to jest širu. Vratili smo se kući i srećno smo rekli baki novost : pili smo širu ,što je bila važna stvar u našem životu. Ona je idući dan uzela presu za kprompir i sama za unuka cedila širu, piće je bilo više nego odlično i sada i ja svake jeseni moram ovde u Beogradu da cedim širu za sina.
Ako vec imamo širu zašto ne bi imali i ručak sa širom ;
Svinjski medaljoni u umaku od šire
800 gr svinjskog filea
50 gr brašno
0,5 dl ulje od semenki grožđa
4 dl šira
1 dl slatka pavlaka
so
Medaljone od svinjskog filea "paniram" u brašnu, blago solim, na vrućem ulju od semenki grozđa ispečem na obe stane, kad porumeni dodam širu, ostavim do provri, sa slatkom pavlakom ublažim, ako treba dodati i malo brašna da sos bude odgovarajući. Pošto je jelo spremano i za dete nisam smela unutra staviti biber i ljutu papriku, ali ako spremate za odrasle preporučujem i šareni biber i komadić jlute paprike, chilija, da dodate.
Serviram sa kuvanim kukuruzom.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар