17. 9. 2010.

šira


šira je sok od grozđa i  osnovni materijal za vino -  to je definicija


A za nas šira je   omiljeno piće  mog sina. Počelo je davno, kada sam vodila sina  jos u Budimpeštu na berbu i festival grožđa, tamo se on prvi put sreo sa aparatom koji cedi širu  i probao je u prvim godinama uz pomoć  odraslih, a postepeno  već i sam  i probao je i rezultat to jest širu. Vratili smo se  kući i srećno smo rekli  baki  novost : pili smo širu ,što je bila važna stvar u  našem životu. Ona je idući dan  uzela presu za kprompir i  sama za unuka  cedila   širu,   piće je bilo više nego  odlično i sada i ja  svake jeseni moram ovde u  Beogradu  da cedim  širu  za sina.
Ako vec imamo  širu zašto ne bi imali i ručak sa širom ;


Svinjski medaljoni u umaku od šire

800 gr svinjskog filea
50 gr brašno
0,5 dl ulje od semenki grožđa
4 dl šira
1 dl slatka pavlaka
so

Medaljone od svinjskog filea "paniram" u brašnu,  blago solim, na vrućem ulju od semenki grozđa  ispečem na obe stane, kad porumeni dodam širu, ostavim do provri, sa slatkom  pavlakom ublažim, ako treba  dodati i malo  brašna  da sos  bude odgovarajući. Pošto je jelo  spremano i za dete nisam smela unutra staviti biber i ljutu papriku,  ali ako  spremate za odrasle preporučujem i šareni biber i komadić jlute paprike, chilija, da dodate.


Serviram sa kuvanim kukuruzom.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp