Pečurka.............. prijavila sam se na gastro igru, tema je bila pečurka, zadatak je trebalo ovog vikenda staviti na site. Jesen je, bilo je i kiše i sunca, pečurka je odlična ideja, ali kad sam krenula po pijacama primetila sam pečuraka nema, to je to. Dobro, ima šampinjoni ali ovog puta želela sam nešto drugo. Sećam se kad sam sa Dedom išla šumama, nalazili smo razne ukusne pečurke, najviše karanfiliće. Ali to je bilo davno, ja sada ne bi smela sama da tražim, to je previše opasno. Ipak u velikom gradu pijaca je mesto gde se nalaze pečurke; ako ih ima. Išli smo i nekoliko puta na pijacu kod Skadarlije, koja ima veoma dobru ponudu voća i povrća, ali našu korpu popunili smo svaki put svačim sem pečurkama. Bilo je samo sušenih i još ni nade nema za promenu. A jednog dana, ipak našli smo ovu žutu pečurku, kome je šešir bez pravilnog oblika kao levak.
Lisičarka!
Cantharellus cibarius
Miris je jak, intenzivan, prijatan, možda liči na kajsiju ili na papriku.
Odlučila sam da od njih spremam naše jelo za takmičenje ....
biftek sa lisičarkama i čokoladom
Biftek stavim u pac od crvenog vina, ili tačnije sto ja odmah posle kupovine stavim u zamrzivač očišćeno i oprano meso u određene porcije, i u vinu ostavim da se otopi u fržideru.
Meso ispržim sa svih strana na vrućem ulju od seme od grožđa na jakoj vatri, zatim smanjim vatru i dodam pola od očišćenih pečurki i usitnjenu zeleni deo praziluka, pod poklopcem pečem ih lepo zajedno na tihoj vatri, solim po malo i dodam šafrana, kad pečcurke puste svoj sok, dodam i drugu polovinu pečurki, vino, još malo pečem, isključim šporet i dodam usitnjenu ili rendanu čokoladu sa visokim % kakaoa.
Služim sa zelenim salatama npr. rukola, hrastov list i voćem kao grožđe, kruška, pomorandža...
Za prilog jos i žitarice kao proso.
600 gr bifteka
250 gr lisičarki
zeleni deo praziluka
šafran
so
ulje od semenki grožđa
1 dl crnog vina
30 gr crne čokolade
zelena salata
grožđe,kruška,pomorandža
Нема коментара:
Постави коментар