ovo je veoma jednostavno: piškota rolat sa penom od sira i viljamovke
Izgleda uspela sam, ispalo je dobro, veoma smo zadavoljni. Ukus svež, aromatičan, a testo je skoro krckavo toliko suvo spolja a unutra mekano, blago.
Nisam veliki ljubitelj piškota i ne spremam često. Moja baka je volela i tražila je u zadnje vreme tada sam spremala za svaku posetu Njoj i Ona bi govorila : dobro, ukusno i pohvalila bi...i sigurno bila je dobra, visoka okrugla kao torta .
Posle toga ako spremam, pravim za rolat koji je filovan raznim filom kao i sada.
Viljamovku sam očistila i isekla na kocke i sa braon šećerom i cvećem od lavande sam zagrejala, čim provri isključila sam šporet. Ohladim i miksiram. Umutila sam šlag, promešala sa ohlađenim pireom od kruške, i sitnim sirom. Ostavim u frižider nekoliko sati.
Piškotu spremam po klasičnom receptu
4 jaja
80 gr šećera
80 gr brašna
so
od belanaca umutim penu sa 3/4 šećera, od žumanca sa ostatkom šećera isto umutim i dosipajući brašno umešam oprezno testo, dok sa drevenom varjačom mešam sa drugom rukom suprotno vrtim činiju. Treba puno paziti da se ne lomi pena.
U zagrejanoj rerni na 180 celziusa se peče, na plehu postavljenom sa papirom za pečenje, ako se prstom pipne testo i ono fleksibilno vrati tada je već dobro.
Izvadim iz rerne okrenuto stavim na rešetku i skinem papir. Čim se ohladi stavim na radni sto i namažem sa filom i umotam, formiram i to je to.
Zagrejanom čokoladom se prelije u toku serviranja.
Нема коментара:
Постави коментар