Popuniti patlidžan sa orahom, kapia paprikom, belim lukom i sve ovo sakriti u maslinovo ulje i već je gotovo ovo arabsko predjelo ili meze, tačno ni ime njegovo ne znam, jela sam prvi put davno pre mnogo godina. Recept od mojeg sirijskog prijatalja, on ga je doneo u Evropu kad je došao da studira a ispitivanje raka na onkološkom institutu u Budimpešti. Dugo je ostao tamo sada čujem da je rešio da ide nazad, ali ko zna da li će ikad stići u Siriju, jer prvo ima posla u Americi. Dr Hana zahvalujemo ti na receptu,sećaćemo se tebe....
Ovog leta našla sam male patlidžane na pijaci, odmah sam se setila, kupila i počela sam da spremam. Sad je već zrelo možemo da i jedemo.
Trebaju sasvim mali patlidžani, koje nisam uspevala da nađem, koji taman udobno ulaze u teglu. Tako imamo samo po jedan komad koji ne moramo da seckamo kada nudimo. Kako spremiti ?
Treba da sečemo duboko po dužini i tu ćemo da punimo.
Stavimo vodu da se kuva i čim provri na 10 minuta stavimo u vodu patlidžane, izvadimo ih i dobro cedimo
(u veću činiju stavimo cediljku unutra patlidžane i nešto teško preko toga).
Jako solimo, tako hoce jos više da pusti vodu i opet cedimo. Kada smo iscedili pocinjemo da punimo sa filom: sitno seckani beli luk, orah, paprika. Dobro napunimo, stavimo u teglu punjene patlidžane i prelivamo sa maslinovim uljem, pazimo da svuda bude a na vrh isto, ali da ne bude prepuna tegla, zato što će vremenom nivo ulja rasti.
Gotovo je otprilike za mesec dana
Vrlo zanimljivo!"
ОдговориИзбриши