.
Bila je i torta na rođendanu, sacher u varijaciji gusara.
Svi volimo, a nije prekomplikovano za spremanje i u ovim novembarskim blagim danima, lagano podnosimo, a "sigurno" nema krema... i mogla bi još dalje da nabrajam prednosti za (zaher) sacher.
Toliko smo tu tortu zavoleli zadnjih godina , tako da smo jednog februarskog dana rešili da isprobamo i original, krenuli smo a Beč u Sacher na kafu i obavezno da jedemo i sacher tortu.
Ovu posetu pamtićemo dugo, na žalost nije ispala toliko dobra kako smo palanirali. Prošlo je toliko godina ( možda vec tri ili četiri godine ) i mogla bi da zaboravim, ali nekako imam gorki ukus kad se setim. No nije sa tortom bilo problema, ona je bila odlična, možda za mene malo slađa nego što bi volela, a i mogla bi i šlag da preskočim, ali ovo je bio pravi sacher .Ali šta je bio problem? Atmosfera mi je nedostajala za ovaj čuveni slatkiš!Još i danas sam razočarana kad pomislim na to ...
Čim smo stigli, po uspomena mojih doživljaja iz detinjstva, izabrala sam jedan prijatan ćošak u salonu gde mozemo da pričamo, odmorimo i da pokažem malo mom sinu u kojoj atmosferi sam porasla. No za nekoliko minuta odletela je moja iluzija, čim je došla hostesa, čiji je zadatak bio da nas prati do stola,.Qna nas je vodila kroz salon na ulicu u zatvorenu terasu koja je bila prepuna i služila specijalno za turiste.Bez veze sam probala objasniti da se meni tamo unutra sviđa, da ja tamo hoću da užinam, da pijem svoju kafu ...rekla je da to ima, sviđalo mi se to ili ne. No meni se nije sviđalo, ali zbog porodice ( bili smo već jako umorni posle duge šetnje i da ne bi jurili drugo mesto za kafu) -nažalost -prihvatila sam ponuđen sto. Mada je prošlo toliko godina još imam neprijatnu uspomenu.
Kod Sachera sigurno nećemo skoro !
Sacher torta kako je ja spremam
potrebno je:
Iz oprezno opranih i dezinfikovanih jaja odvojimo belanca i sa 2/3 šećera i malo soli umutimo trvdu penu.
I sa žumancima isto sa ostatkom šećera. Buter sa iseckanom čokoladom oprezno otopimo. Najbolje nad vrućom vodom : stavimo u velikoj šerpi vodu da kuvamo nad njom u drugoj činiji čokoladu sa buterom i mešamo nonstop.Veoma bitno da temperatura ne sme da bude prejaka.
(ako imamo dovoljno iskustva ili smo hrabri možemo i probati drugačije, ja naprimer , na šporetu uključim ringlu na maksimum, nekoliko minuta, zatim isključim i dok se hladi u šerpi sa debelim dnom permanentno mešam čokoladu) nevalja ako je pretoplo!
Otopljenu čokoladu dodam u krem od žumanaca, još i brašno, mleven badem,vaniliu i skrob sa praškom za pecivo, na kraju još penu od belanaca i oprezno umešam i pazim da ne lomim penu.
Formu za tortu pripremimo, stavimo papir za pečenje, punimo sa testom i u zagrejanoj rerni bez vlage pečemo na 180 stepeni oko 45 minuta, posle ostavimo u isključenoj rerni tortu još 15 minuta.
Zagrejemo džem i na cediljku presujemo, može direktno pod čokoladom da stavim ili ako odlucim da u tortu stavim tada je presečem tako da 2/3 ostane dole.Mažemo sa džemom tortu. Stavim na svoje mesto gornji deo torte. Čokoladu kao i pre otopimo, ali sada bez putera, ako baš želimo minimalno smemo da dodamo, ali moramo da pazimo jer od putera biće mekana čokolada i neće da "puca" pod jezikom
Figure su pravljene od čokalade "plasteline"
.... čamac, pijani gusar, merdevine, kormilo , još i psi , šta na gusarskom brodu imaju i (???) psi , tako mi je rekao sin.
Na rođendanskoj torti pod je od bele čokolade bojen sa karamelom, a fasada od crni čokaolade.
Ova torta je spremana sa duplim materijalom
Bila je i torta na rođendanu, sacher u varijaciji gusara.
Svi volimo, a nije prekomplikovano za spremanje i u ovim novembarskim blagim danima, lagano podnosimo, a "sigurno" nema krema... i mogla bi još dalje da nabrajam prednosti za (zaher) sacher.
Toliko smo tu tortu zavoleli zadnjih godina , tako da smo jednog februarskog dana rešili da isprobamo i original, krenuli smo a Beč u Sacher na kafu i obavezno da jedemo i sacher tortu.
Ovu posetu pamtićemo dugo, na žalost nije ispala toliko dobra kako smo palanirali. Prošlo je toliko godina ( možda vec tri ili četiri godine ) i mogla bi da zaboravim, ali nekako imam gorki ukus kad se setim. No nije sa tortom bilo problema, ona je bila odlična, možda za mene malo slađa nego što bi volela, a i mogla bi i šlag da preskočim, ali ovo je bio pravi sacher .Ali šta je bio problem? Atmosfera mi je nedostajala za ovaj čuveni slatkiš!Još i danas sam razočarana kad pomislim na to ...
Čim smo stigli, po uspomena mojih doživljaja iz detinjstva, izabrala sam jedan prijatan ćošak u salonu gde mozemo da pričamo, odmorimo i da pokažem malo mom sinu u kojoj atmosferi sam porasla. No za nekoliko minuta odletela je moja iluzija, čim je došla hostesa, čiji je zadatak bio da nas prati do stola,.Qna nas je vodila kroz salon na ulicu u zatvorenu terasu koja je bila prepuna i služila specijalno za turiste.Bez veze sam probala objasniti da se meni tamo unutra sviđa, da ja tamo hoću da užinam, da pijem svoju kafu ...rekla je da to ima, sviđalo mi se to ili ne. No meni se nije sviđalo, ali zbog porodice ( bili smo već jako umorni posle duge šetnje i da ne bi jurili drugo mesto za kafu) -nažalost -prihvatila sam ponuđen sto. Mada je prošlo toliko godina još imam neprijatnu uspomenu.
Kod Sachera sigurno nećemo skoro !
Sacher torta kako je ja spremam
potrebno je:
- 5 jaja
- 5 dkg brasna
- 5 dkg skroba
- 5 dkg mlevenog badema
- prašak za pecivo
- so
- 12,5 dkg šećera
- vanila
- 20 dkg domaćeg džema od kajsija
- 15 dkg kvalitetne čokolade sa visokim sadržajem kakaoa!!!
- ili holland kakao-prašak
- za preliv torte jos 20 dkg čokolade sa visokim sadržajem kakaoa
Iz oprezno opranih i dezinfikovanih jaja odvojimo belanca i sa 2/3 šećera i malo soli umutimo trvdu penu.
I sa žumancima isto sa ostatkom šećera. Buter sa iseckanom čokoladom oprezno otopimo. Najbolje nad vrućom vodom : stavimo u velikoj šerpi vodu da kuvamo nad njom u drugoj činiji čokoladu sa buterom i mešamo nonstop.Veoma bitno da temperatura ne sme da bude prejaka.
(ako imamo dovoljno iskustva ili smo hrabri možemo i probati drugačije, ja naprimer , na šporetu uključim ringlu na maksimum, nekoliko minuta, zatim isključim i dok se hladi u šerpi sa debelim dnom permanentno mešam čokoladu) nevalja ako je pretoplo!
Otopljenu čokoladu dodam u krem od žumanaca, još i brašno, mleven badem,vaniliu i skrob sa praškom za pecivo, na kraju još penu od belanaca i oprezno umešam i pazim da ne lomim penu.
Formu za tortu pripremimo, stavimo papir za pečenje, punimo sa testom i u zagrejanoj rerni bez vlage pečemo na 180 stepeni oko 45 minuta, posle ostavimo u isključenoj rerni tortu još 15 minuta.
Zagrejemo džem i na cediljku presujemo, može direktno pod čokoladom da stavim ili ako odlucim da u tortu stavim tada je presečem tako da 2/3 ostane dole.Mažemo sa džemom tortu. Stavim na svoje mesto gornji deo torte. Čokoladu kao i pre otopimo, ali sada bez putera, ako baš želimo minimalno smemo da dodamo, ali moramo da pazimo jer od putera biće mekana čokolada i neće da "puca" pod jezikom
Figure su pravljene od čokalade "plasteline"
.... čamac, pijani gusar, merdevine, kormilo , još i psi , šta na gusarskom brodu imaju i (???) psi , tako mi je rekao sin.
Na rođendanskoj torti pod je od bele čokolade bojen sa karamelom, a fasada od crni čokaolade.
Ova torta je spremana sa duplim materijalom
Нема коментара:
Постави коментар