Setim se kada sam bila devojčica, na Bulvaru u Budimpešti često sam šetala sa roditeljima i kupovali smo uvek i kesten .Po jedan smo stavljali i u rukavicama da zagreje mi ruku. Sada ne zman kakva je situacija u bulvaru, a setim se Beča isti miris i atmosfera kao nekad, samo promenjene uloge ja sam majka i imam sina kome kupujem pečeni kesten da stavlja u rukavicu da zagreje ruku .
Često spremam i kući pečeni kesten, narucito od kada sam kupila specialnu tiganj za pečenje kestena .
Izvanredna užina sa toplim čajem .
Kesten je bogat sa mineralima, kaliumom, fosforom, magnezijumom i ne samo hranljiv već i ukusan i svi ga volimo.
Da ovo je džem od kestena !
Ja do skoro nisam ni znala da postoji, otkrila sam na degustatciji, prodaje se u ovim simpatičnim teglama. Brzo smo zavoleli.
Našla sam i recept za to, pa ako neko želi sam da spema može ovako:
700 gr kesten
2 lista lovora
šećer
kafena kasika ruma
vanilin šećer
štapic cimeta
so
U malo slanoj vodi sa lovorovim listom stavimo isceckan kesten da se kuva. Zatim cedimo, čistimo i isto toliko šećera dodajemo kao i kestena, u čistoj šerpi na tihoj vatri počnemo da kuvamo, dodamo začine, to znaci: vanilin šećer i cimet, sat vremena kuvamo tako. Kada je već dovoljno gust sipamo u oprezno pripremjene čiste tegle, isprskamo sa rumom zatvorimo i okrenimo ih naglavačke 5 -10 minuta. Zatim ostavim ih na toplom mestu kao obicno kad kuvamo variva, dzem.Ja u zadnje vreme stavim ih u torbu frižider dok se ne ohladi skroz .
Нема коментара:
Постави коментар