Bili smo u Budimpešti. U ovo doba grad se pokazuje praznično, ujutro je jako prijatan ambijent, ne samo okićeno, već nešto više od toga. Ispred Basilike ogroman adventski venac, na trgu Vörösmarty isto.Taj period kada mi čekamo božić zovemo advent i to je vreme za pripreme, ukrasimo ulice, stan i duše, polako se spremamo za praznik, slušamo bozićnu muziku, spremamo sitne kolačiće i priprema se za praznične dane. Dogovoramo se ko kad ide u goste, koga primamo, šta će na prazničnu trpezu, kome koji poklon itd...
Svake nedelje palimo jednu sveću više na adventskom vencu, koji spremimo ili kupimo četiri nedelje pred božić, datum nije tačan uvek zavisi od dana kada pada božić, tako računamo četiri nedelje. Postoji i adventski kalendar sa 24 dana pred bozić, svaki dan sitni poklončići obično za decu ali ima i grad, u Budimpešti na zgradi Gerbeaud -a svaki dan u 17:00 svečanost i otvori se jedan prozor od kalendara.
Budimpeštski božićni vašar je jedan od najrangiranijih vašara u Evropi i ovde se samo kvalitetni ručni radovi mogu ponuditi, a i neverovatni mirisi: kuvanog vina, krampampuli-ja, pečenih kestena,raznih pečenih kobasica, kupusa i tradicinalnih jela i to sve se nudi u tradicionalnom okviru.
Ne znate šta je krampampuli ?
To je isto vruće alkoholno pice, koje nas prijatno zagreje zimi.
Spema se vrlo atraktivno, treba jedna široka- duboka činija koju stavimo na sredini stola, stavimo razno suvo voće unutra, kao iseckana smokva, urma, suvo grožđe, kandirane pomorandže, sa orahom punjena suva šljiva i slično.
Stavimo ciniju na roštilj(rešetka) dodamo kg šećera u kocki, koji je trljan sa korom pomorandže. Prelivamo sa pola litra ruma i zapalimo, pažljivo pratimo dok alkohol gori i kako se šećer topi i curi u činiju.Kad je proces završen, zalivamo sa dva litra dobro, zacinjenog kuvanog vina( cimet,kora limuna,karanfilić)1 litar vrućeg čaja i cedimo 2 limuna i 2 pomorandže unutra, ostavimo nekoliko minuta da odmara i serviramo vruće, i u svakoj časi dodajemo i voće.
Taj recept je iz stare knjige koja je izdata još u prvoj polovini prošlog veka, ja imam tu čast da imam jedan primerak, preporučujem za novogodišnje veče .
Ako neko ogladni, ima široki izbor jela i toliko lepo miriše da je teško ne probati
U pozadini šolje za kuvano vino, a ispred kupus |
kvalitetni pokloni se nađu i za kuhinju kao i za stan za dekoraciju
neverovatan miris imaju ovi ukrasi od začina |
Pored bina ima i aktakcija kao kovač, staklar, ad-hoc predstava instrumenti.....
Нема коментара:
Постави коментар