5. 11. 2010.

caffè, per favore

Da li  vi volite espresso ?



Poskupila je kafa  u Rimu. Prosečno je stigla na 1 euro za šoljicu kafe.To se prvi put desilo .


Može bilo koje poskuplenje, ali litar mleka, i litar vina ne mogu biti skuplji od 1000 lira --govorili su uvek ponosno u Rimu pre uvođenja eura. Od tog doba već se i cena mleka i vina    podigla, samo je  kafa ostala, to je tabu. U italjanskom glavnom gradu vec 10 godina nije poskupela  kafa u  barovima! Cena je bila tačno  79 centi, i tada  kada je već u Milanu  i Veneciji bila skuplja od eura.
Biće i kafa luksuz ? U centru  Rima na Via Venetto u blizini  St. Peter Basilike  je minimum 1,2 eura, a na drugim destinacijama su pazili  da ne bude luksuz. Želimo da bude  svakodnevno zadavoljstvo po pristojnoj ceni  -  rekao je Nazareno Sacchi  president Ekonomske Zajednice Confcommercio u novinama Corriere della Sera .
Ali ekonomska kriza  dostigla je i simbol rimskog  ponosa, za šolju kafe. Od 1. novembra skoro  svuda treba izdvojiti 1 euroa i više. Ko može ne diže cene kafe, već daje sendviče skupo i proba da deficit od kafe ovim kompenzuje,  ali biće teško dugo održavati ispod eura cenu kafe. A veletrvgovinska cena od 2008 godini za 6 eura je  poskupela, sada  za kilogram kafe  barovi plaćaju 15 eura od toga uspevaju 130 šolja kafe da skuvaju  -  objasnila je  Alberto Pica vlasnik  kafeterija i poslastičarnica u Rimu, gde je  do sada bila  70 centi  jedna šolja kafe.

Italjani  piju prosečno 600 šolja kafe  za godinu dana, u Rimu  najviše,  gde 8000 kafića radi. Ponekad od zarade 60 % je bilo od kafe , a sada samo 20%  ( izvor : MTI).

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp