27. 7. 2011.

Proso torta sa kečkemetskim kajsijama




Dok se većina državljana odmara na godišnjem odmoru, organizacija  poslastičara je uveliko u poslu , mora da izabere  tortu koja će biti  rođendanska torta  Mađarske.
Ovo je već peta godina da  Savez Mađarskih Poslastičara sprema neobični kuriozitet za 20.august,  praznik Mađaske  koji se smatra  rođendanom  države. To je i dan  Ištvana,  prvog  kralja i osnivača države, kao i dan  novog hleba( hleba od nove pšenice). Zadnjih godina za taj dan bira se putem konkursa  rođendanska torta. Od mađarskih poslastičara očekuje se idejama bogata  kreacija  torte i recept koji obavezno ukazuje na mađarski ukus i nekako ima veza  sa praznikom   20. augusta.
Ove godine za prvi krug  prijavjena je  21 torta. Na takmičenju sladolada ,  žiri sastavljen od poznatih poslastičara izabrao je  tri  torte od  kojih se posle  bira najbolja . Ocenjuje se da li ispunjava sve uslove da se proglasu za tortu države . Gleda se i materijal , izgled i kako može da se upakuje.
Istina je, ove godine presednik saveta  mađarskih  poslastičara nije bio potpuno zadavoljan, po njegovom mišljenju  nisu bile dovoljno kreativne torte  koje su prijavjene na takmičenju , on tvrdi da mađarski poslastičari   znaju više .
Torte koje su izabrane na početku  leta  za dalje takmičenje :

Proso torta sa kečkemetskim kajsijama

Kečkemetska kajsija torta

Viljamovka torta

Sada se već zna i rezultat koja  je pobedila  i to je 


Proso torta sa kečkemetskim kajsijama





Pvi put  pobedila je  torta  koja je  zdrava  i mogu je jesti  i dijabetičari.
Tradicija i  zdrava hrana  spojeni su  ovom tortom  -rekao je  autor ove torte .
Možda  nije slučajnost  ova torta  je projekat poslastičarnice koja nam je  blizu, gde mi slavimo male i velike porodične događaje  ili samo  sedimo sa društvom, to je Zila kafić i Kristina poslastičarnica   isto ime  nosi i poslastičarnica  kao  i kafić.
Vlasnik poslastičar Laszlo Zila  izmislio je i  specialnu formu za torte, u ovom kalupu moguće je  tako spremiti tortu da u sredini ostane mekano tečni fil.
I ovogodišnja torta  sprema se u ovom kalupu. Jedva čekamo da od   20.augusta  počne da se  nudi. Ne mora se ići da se  proba samo u  ovu poslastičarnicu  u celoj   Mađarskoj  će se  nuditi   ali samo od tog dana.




Sta ima u torti ;? recept kasnije , ali do tada  nešto i  o tome.
Ima sir, pahuljice od lana, brašno od badema, džem od kajsija, slatka pavlaka, želatin i  proso.




Torte   prošlih godina za ovu priliku


Madártej torta - 2007
Madártej torta 2007

Szatmári szilva torta - 2008
Szatmári szilva torta2008







Pándi meggy torta - 2009
Pándi meggy torta 2009

Szilvagombóc torta - 2010
Szilvagombóc torta 2010








Kecskeméti barackos kölestorta 2011


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp