Da li bi vi mogli da kažete: ne ??? ---- za tako privlačne maline ??
Sada se po pijacama smeju maline, i normalno je, da je i malina na svakodnevnoj ponudi kod nas
hladna supa od maline |
dzem od maline |
senf sa malinama |
sladoled od maline |
torta sa malinama
granita od maline
liker od malina ( rakija od maline ?,
srceta .....
nikad nije kraj dok je sezona maline .
Ponekad ih nisam volela, za mene osim svežih, postojao je o samo slatki sirup od kojeg se pravio sok koji nije bio po mom ukusu i to sam redovno odbijala. Ali sada, posle puno godina bez maline, sad ih želim uveliko...
Letnju laganu tortu želim za rođendan u julu, odlično odgovara malina sa sitnim sirom, osvezajuće i ukusno, što je i dokazano prošlog vikenda.
Charlotte sa malinama
Spremanje nije toliko komplikovano, no istina je treba malo više vremena
Za početak pravimo klasično "piškota" testo.
od
Od belanaca umutim penu sa 3/4 šećera, a žumanaca sa ostatkom šećera isto umutim i zatim zajedno sa brašnom umešam oprezno testo, dok sa drvenom varjačom mešam sa drugom rukom suprotno vrtim činiju. Treba puno paziti da se ne lomi pena.
U zagrejanoj rerni na 180 celziusa se peče, na plehu postavljenom sa papirom za pečenje, ako se prstom pipne testo i ono se fleksibilno vrati tada je već gotovo.
Izvadim iz rerne okrenuto stavim na rešetku i skinem papir. Čim se ohladi stavim na radni sto i namažem sa filom i umotam, formiram rolat.
Fil je sveži džem od maline:
- 800 g malina
- 100 g šećera
prokuva se zajedno, mešam dok se ne umuti džem i vri još 3 minuta i gotovo, ostavim da se ohladi.
Za odrasle mogli bi dodati malo rakije od malina i tako " začiniti ".
Sir krem
- 450 g sitnog sira
- kore od limuna ili lime -a ( rendanog )
- 50 g med
- /ako zelite možete obogatiti sa umućenim šlagom ali bez toga je lakše i ja za leto preporučujem bez.
Sastojke dobro umešamo .
Kad smo formirali rolat preporuka je da se malo ostavi u frižider da bi mogli lakše da sečemo, ali nije obavezno, tanko cc 1 cm širine sečemo rolat. Izaberemo odgovarajuću formu np metalnu činiju za mešanje i sa sečenim piškota rolatom obložimo činiju, zatim popunimo sa sir kremom , poravnamo krem i na vrh opet stavljamo piškote. Zatvorimo dobro sa folijom i ako je moguće stavimo nešto teško gore da pritiska malo. Tako pripremljenu ostavimo na hladno mesto da odmara malo .
Pre serviranje stavimo plato za toru na činiju, sve okrenemo, odvajamo činiju i dobijamo željenu formu u obliku brda.
Charlotte sa malinama |
ako volite slađe možete posipati sa šećerom u pharu, ali ja to ne preporučujem .
Нема коментара:
Постави коментар