20. 7. 2011.

Charlotte sa malinama


Da li bi vi mogli da kažete:  ne  ???     ----   za tako  privlačne maline ??
Sada  se po pijacama smeju maline, i normalno je, da je i malina  na svakodnevnoj ponudi  kod nas
u nekom od oblika:



hladna supa od maline

dzem od maline

senf sa malinama







sladoled od maline

torta sa malinama


granita od maline

liker od malina ( rakija od maline ?,
srceta .....
nikad nije kraj  dok  je sezona  maline .


Ponekad ih nisam volela, za mene osim svežih, postojao je o samo  slatki sirup od kojeg se pravio sok koji nije bio po mom ukusu i to sam redovno odbijala. Ali sada,   posle puno  godina bez maline, sad ih želim uveliko...

Letnju  laganu tortu želim za rođendan u julu, odlično odgovara malina sa sitnim sirom, osvezajuće i  ukusno, što je  i dokazano  prošlog vikenda.


Charlotte sa malinama




Spremanje  nije toliko  komplikovano, no istina je  treba malo više  vremena

Za početak pravimo  klasično  "piškota"  testo.



od




  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g  brašna

















Od belanaca umutim penu sa 3/4 šećera, a žumanaca sa ostatkom šećera isto umutim i  zatim zajedno sa  brašnom umešam oprezno testo, dok sa drvenom varjačom mešam sa drugom rukom suprotno vrtim činiju. Treba puno paziti da se ne lomi pena.


U zagrejanoj rerni na 180 celziusa se peče, na plehu postavljenom sa papirom za pečenje, ako se prstom pipne testo i ono se fleksibilno vrati tada je već gotovo.

Izvadim iz rerne okrenuto stavim na rešetku i skinem papir. Čim se ohladi stavim na radni sto i namažem sa filom i umotam, formiram rolat.



 Fil je sveži  džem  od maline
:







  • 800 g malina
  • 100 g šećera

prokuva se  zajedno,  mešam dok se ne umuti džem  i vri još 3 minuta  i gotovo,  ostavim da se ohladi.


Za odrasle mogli bi dodati malo rakije od malina  i tako " začiniti ".



Sir krem



  • 450 g sitnog sira 
  • kore od limuna ili lime -a ( rendanog )
  •  50 g med
  • /ako zelite možete obogatiti  sa  umućenim šlagom  ali bez toga je lakše i  ja za leto preporučujem bez.

Sastojke  dobro umešamo .

Kad  smo  formirali  rolat   preporuka je da se malo ostavi  u frižider da bi mogli  lakše da  sečemo, ali nije obavezno, tanko  cc 1 cm širine  sečemo  rolat. Izaberemo odgovarajuću formu  np  metalnu činiju za mešanje i sa sečenim  piškota rolatom    obložimo  činiju, zatim popunimo  sa sir kremom , poravnamo  krem i na vrh opet  stavljamo piškote.  Zatvorimo dobro sa folijom  i  ako je moguće   stavimo nešto teško  gore da  pritiska malo. Tako  pripremljenu  ostavimo na hladno mesto  da odmara malo .
Pre serviranje stavimo plato za toru  na činiju, sve okrenemo,  odvajamo činiju i dobijamo željenu formu  u obliku brda.






Charlotte sa malinama



ako volite slađe možete posipati  sa šećerom u pharu, ali ja to ne preporučujem .



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp