Juli 14. frnacuski nacionalni praznik, ovo je odlicna prilika da se podsetimo kako su Francuska i gastronomija vezani, i da je francuska gastronomija pod zastitom Unesca.
Ne treba više o tome, zato je sada na jelovniku francusko jelo.
Ovaj recept clafoutis postoji i u slatkoj formi sa crnim trešnjama i taj slatkiš je mnogo popularan,zanimjivost toga je što jos ni koštice ne treba odvajati, tako se dobija intenzivniji ukus . Znam, neće svi biti srećni zbog ovoga i moja porodica ne voli ako mora da juri koštice u kolaču, ali verovatno u to doba kada je izmišljen recept nije postojao aparat za vađenje koštica, opravdanje lako nađemo......no istina je da tako nemože da iscuri sok iz voća. .
Za 4 osobe potrebno je:
Zagrejemo rernu na180 stepeni .
Vatrogasnu činiju namažemo puterom, rendamo grubo koziji sir i stavimo u činiju.
Operemo i osušimo paradajz,prepolovimo ih i stavljamo ih tako da presečen deo gleda gore.
Operemo blitvu, sušimo, seckamo na 1 cm širine, zajedno sa donjim(belim) delom i dodamo
kod paradajza i sira .
Oprana i dezinfikovana jaja umutimo sa mlekom, pavlakom i brašnom .
Dodamo seckan luk, so i sveže mleveni biber, sipamo ovo sve na blitvu, sir i paradajz .
Zatim pečemo 35-40 minuta.
Nudimo sa svezim bosiljkom.
Prijatnoi !
Pridružite se stranici Ruzmarin ljubicica i na facebooku,a ako se želite informisirat i novim postovima privajite sa ze mail listu .
Ovaj recept clafoutis postoji i u slatkoj formi sa crnim trešnjama i taj slatkiš je mnogo popularan,zanimjivost toga je što jos ni koštice ne treba odvajati, tako se dobija intenzivniji ukus . Znam, neće svi biti srećni zbog ovoga i moja porodica ne voli ako mora da juri koštice u kolaču, ali verovatno u to doba kada je izmišljen recept nije postojao aparat za vađenje koštica, opravdanje lako nađemo......no istina je da tako nemože da iscuri sok iz voća. .
Za 4 osobe potrebno je:
- - 160 gr svežeg kozjeg sira
- – 160 gr sitnog paradajza ili ih treba seckati
- – 1 vezica sveže mlade blitve
- – 2 jaja
- – 16 cl masnog mleka/ pavlka /kajmak
- - 160 gr brašna
- –16 gr putera
- – 1 mladi luk ili mala glavica luka
- – sveži bosiljak
- – muskat orah
Zagrejemo rernu na180 stepeni .
Vatrogasnu činiju namažemo puterom, rendamo grubo koziji sir i stavimo u činiju.
Operemo i osušimo paradajz,prepolovimo ih i stavljamo ih tako da presečen deo gleda gore.
Operemo blitvu, sušimo, seckamo na 1 cm širine, zajedno sa donjim(belim) delom i dodamo
kod paradajza i sira .
Oprana i dezinfikovana jaja umutimo sa mlekom, pavlakom i brašnom .
Dodamo seckan luk, so i sveže mleveni biber, sipamo ovo sve na blitvu, sir i paradajz .
Zatim pečemo 35-40 minuta.
Nudimo sa svezim bosiljkom.
Prijatnoi !
Pridružite se stranici Ruzmarin ljubicica i na facebooku,a ako se želite informisirat i novim postovima privajite sa ze mail listu .
Нема коментара:
Постави коментар