Kürtős kalács, transilvanski specijalitet, reklamirala je Mađarska na vikend na 33. Međunarodnom Sajmu Turizma u Beogradu.
Miris ovog slatkiša je već iz daleka pozívao budućeu turiste koji su pokazali veliko interesovanje za našu zemju, za ponudu banja i mnogobrojne akvapark i hotele kojim se predstavljala južna Mađarska, okolina Segeda, Mórahalom.
Kürtös kalács je nekad bio praznični kolač, pravili su ga na svadbama, na krštenjima i za posebne i važne goste. Recept je vremenom sa tradicijama i lokalnim običajima menjan.
U početku, u Transilvaniji, pekli su ga direktno u peć za pečenje hleba, na vrućem žaru. Vremenom su pimetili da na šećer koji se istopi i koji se prtevara u karamel lako se prima seckan orah i kolač bude još ukusniji od toga.
Firma Molnar nudi začinjenog sa vanilom, cimetom, orahom, bademom, čokoladom, kokosom, kakaom i makom ovaj slatkiš, ne samo na sajmovima kao pratilac Madarske Turističke Organizacije već i u centru Budimpešte i mozete njihov kürtös kalács de jedete i u Váci ulici.
Kod Molnar's kürtös kalács se koristi , isključivo, kvalitetna ulja od suncekreta , kvalitetni sveži kvasac i kvalitetna voda, mesi se testo, zatim kad "poraste" testo, raširi se na debljinu prsta,
specialnim nožem , koji služi za ovo , se isece na trake i u spiralu na speciano drvo se umota i tako dobije svoj oblik kürtős kalács kad se peče.
Umotano testu se tanko sa uljem od suncekreta namaže, tako lakše upije tanki sloj šećera. Ovo daje nezaboravni karamel miris što se i na sajmu u Beogradu odmah oseti čim se uđe u salu.
Miris ovog slatkiša je već iz daleka pozívao budućeu turiste koji su pokazali veliko interesovanje za našu zemju, za ponudu banja i mnogobrojne akvapark i hotele kojim se predstavljala južna Mađarska, okolina Segeda, Mórahalom.
U početku, u Transilvaniji, pekli su ga direktno u peć za pečenje hleba, na vrućem žaru. Vremenom su pimetili da na šećer koji se istopi i koji se prtevara u karamel lako se prima seckan orah i kolač bude još ukusniji od toga.
Firma Molnar nudi začinjenog sa vanilom, cimetom, orahom, bademom, čokoladom, kokosom, kakaom i makom ovaj slatkiš, ne samo na sajmovima kao pratilac Madarske Turističke Organizacije već i u centru Budimpešte i mozete njihov kürtös kalács de jedete i u Váci ulici.
Kod Molnar's kürtös kalács se koristi , isključivo, kvalitetna ulja od suncekreta , kvalitetni sveži kvasac i kvalitetna voda, mesi se testo, zatim kad "poraste" testo, raširi se na debljinu prsta,
specialnim nožem , koji služi za ovo , se isece na trake i u spiralu na speciano drvo se umota i tako dobije svoj oblik kürtős kalács kad se peče.
Umotano testu se tanko sa uljem od suncekreta namaže, tako lakše upije tanki sloj šećera. Ovo daje nezaboravni karamel miris što se i na sajmu u Beogradu odmah oseti čim se uđe u salu.
Нема коментара:
Постави коментар