1. 3. 2011.

Kürtős kalács mirisao oko mađarskog štanda na sajmu turizma

Kürtős kalács, transilvanski specijalitet, reklamirala je Mađarska na vikend na 33. Međunarodnom  Sajmu Turizma u Beogradu.
Miris ovog slatkiša je već iz daleka pozívao budućeu turiste koji su pokazali veliko interesovanje  za našu zemju, za ponudu banja i mnogobrojne akvapark  i hotele kojim se predstavljala  južna Mađarska, okolina Segeda, Mórahalom.




Kürtös kalács   je  nekad bio  praznični  kolač, pravili su ga na svadbama, na krštenjima i za posebne i važne goste. Recept je vremenom sa tradicijama i lokalnim običajima  menjan. 


U početku, u Transilvaniji, pekli su ga  direktno u peć za pečenje  hleba, na vrućem žaru. Vremenom su  pimetili da na  šećer koji se  istopi i koji se   prtevara u karamel lako se  prima seckan orah i kolač bude još  ukusniji od toga.








Firma Molnar nudi   začinjenog sa  vanilom, cimetom, orahom, bademom, čokoladom, kokosom, kakaom i makom  ovaj slatkiš, ne samo  na sajmovima kao pratilac  Madarske Turističke Organizacije  već i  u centru Budimpešte  i mozete njihov kürtös kalács de jedete i  u Váci ulici.
 
 Kod Molnar's kürtös kalács se koristi , isključivo, kvalitetna ulja od suncekreta , kvalitetni sveži kvasac i kvalitetna voda, mesi se  testo, zatim kad "poraste" testo, raširi se na debljinu  prsta,
specialnim nožem , koji služi za ovo , se  isece na trake  i u spiralu na speciano drvo se umota  i tako dobije   svoj oblik kürtős kalács kad se peče.
Umotano testu se tanko  sa uljem od suncekreta namaže, tako lakše upije tanki  sloj šećera. Ovo daje nezaboravni karamel miris  što se i na  sajmu  u Beogradu odmah  oseti čim se uđe u salu.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp