Guska to je mađarski specijalitet, mogla bi da kažem naročito guščja džigerica, ali vole to i francuzi i postoji nekoliko čuvenih recepata za spremanje ali i za gajenje isto....Ali ovo je bila divlja guska, to je retko na našim trpezama i zato je pravi kuriozitet, zadnjeg vikenda februara naša porodica se okupila u čast ove "ptice". I spemanje je bilo zabavno, kolektivno smo učestvovali, pravo porodično kuvanje, svi su imali neki "zadatak" (kao uvek najviše je radio moj suprug : on je obezbedio vino).
recept za Divjlu gusku :
- 1 divlja guska
- 150 gr slanine
- 1 kašika ulja
- pivo
- biber, klek, majoran, so
Očišćenu divlju gusku sa "tučenim " začinima triljamo unutra, grudi i noge špikujemo sa slaninom, solimo sa svih strana. U vatrostalnoj činiji stavimo u rernu, dodamo malo vode i ulja i barimo-pečemo na tihoj vatri, u zadnjoj fazi nekoliko puta sa pivom prelivamo.
Kao prilog, pored pečenog krompira, možemo jos i palentu, u crno vino dinstani kupus i sa borovncama pečenu jabuku .
u cnro vino dinstani kupus
je skoro klasičan s tim što nisam ovog puta stavila kim, a dodala sam sitno seckanu koru pomorandže i normalno je dinstan u crnom vinu.Na kašici ulja otopimo šećer i ostavimo da malo karamelizira, dodamo seckanog ljubičastog luka, malo pržimo pre nego što dodamo seckan i soljen kupus ( kupus seckamo i dobro solimo, ostavimo da odmara i ako pusti više tečnosti iscedimo ), promešamo, dodamo vino i pod poklopcem dinstamo dok ne bude mekan, ali ne smemo prekuvati lepše je ako malo krcka pod zubima!!! U zadnjim minutima jos prelivam sa balzamiko aceto. Ako želite možete i med, više balzamiko aceto dodati da bude pikantnije.
Za palentu
vodu sa slanim mlekom kuvamo dok ne provri,tada dodamo kukuruzni griz umešamo prespemo sa origanom i pod poklopcem ostavimo cc.10 minuta dok ne umekša. Još dok je topla na foliji se raširi, umota i formira kao valjak. Tako ostavimo dok potpuno se ne ohladi,sečemo na kolutove i pečemo je u sa uljem šprickanoj tepsiji ,vruće serviramo.
A jabuke odvajamo od koštica isto sečemo na kolute i jednostavno ih posipamo sa borovnicama, normalno u zimi nema svežih sada sam ja koristila zamrznute, ali vi možete bez problema i džem od borovnica koristiti, moze da bude malo slađe ali to ne smeta, ja apsolutno izbegavam da sladim i prijao nam je ovaj svež ,kiselkast ukus...Tako smo ih stavili u vatrostalnoj činiji i u reni pekli tako da bude reš....
Na kraju je ostala i torta od šargarepe ......uskoro dolazi i ovaj recept...!!!
Нема коментара:
Постави коментар