2. 3. 2011.

Divlja guska


Guska  to je mađarski specijalitet, mogla bi da kažem  naročito  guščja džigerica, ali vole to i francuzi i postoji  nekoliko čuvenih recepata  za spremanje ali  i za gajenje isto....Ali ovo je  bila divlja guska, to je retko na našim trpezama  i zato je  pravi kuriozitet, zadnjeg vikenda februara naša porodica se okupila u čast ove "ptice". I spemanje je bilo zabavno, kolektivno smo učestvovali, pravo porodično kuvanje, svi su imali  neki "zadatak" (kao uvek najviše je radio moj suprug : on je obezbedio vino).







recept za Divjlu gusku :







  • 1  divlja guska
  • 150 gr slanine
  • 1 kašika ulja
  • pivo
  • biber, klek, majoran, so


Očišćenu   divlju gusku sa "tučenim " začinima triljamo unutra,  grudi i noge špikujemo sa slaninom, solimo sa svih strana. U vatrostalnoj činiji stavimo u rernu, dodamo malo vode i ulja i barimo-pečemo na tihoj vatri, u zadnjoj fazi  nekoliko puta sa pivom  prelivamo.



Kao prilog, pored pečenog krompira, možemo jos i palentu, u crno vino dinstani kupus i sa borovncama pečenu jabuku .












u cnro vino dinstani kupus 

je  skoro klasičan s tim  što nisam   ovog puta  stavila  kim, a dodala sam sitno seckanu koru pomorandže i normalno  je dinstan  u crnom vinu.
Na kašici  ulja otopimo  šećer i ostavimo  da malo karamelizira, dodamo  seckanog  ljubičastog  luka, malo  pržimo pre nego što dodamo   seckan i soljen kupus ( kupus seckamo i  dobro solimo, ostavimo da odmara i ako pusti više tečnosti  iscedimo ), promešamo, dodamo vino i pod poklopcem  dinstamo  dok ne bude mekan, ali ne smemo prekuvati lepše je ako malo krcka pod zubima!!! U zadnjim minutima jos prelivam sa balzamiko aceto. Ako želite možete i med, više balzamiko aceto dodati da bude pikantnije.



Za  palentu

  vodu sa slanim mlekom kuvamo dok ne provri,tada dodamo  kukuruzni griz  umešamo prespemo sa origanom  i pod poklopcem ostavimo cc.10 minuta  dok  ne  umekša. Još dok je topla  na foliji se  raširi, umota i formira kao valjak. Tako ostavimo dok potpuno se ne ohladi,
sečemo na kolutove i pečemo je u  sa uljem šprickanoj  tepsiji ,vruće  serviramo.


A jabuke  odvajamo od koštica  isto sečemo na kolute i jednostavno ih posipamo sa borovnicama, normalno u zimi nema svežih sada sam  ja koristila  zamrznute, ali vi možete bez problema i džem od borovnica  koristiti, moze da bude malo  slađe ali to ne smeta, ja apsolutno izbegavam da sladim i prijao nam je ovaj svež ,kiselkast ukus...Tako smo ih  stavili u vatrostalnoj činiji i u reni  pekli  tako da bude reš....






Na kraju je ostala  i torta od šargarepe ......uskoro  dolazi i ovaj recept...!!!













Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp