15. 3. 2011.

Marci panis






Vreme je već  da Holle anyó (iz Grim bajke)  ta dobra devojka malo odmara, da ne trese više  u martu  prekrivač, lepo je sankati se i  u grudvati ali već smo spremni za miris proleća, za sveže šareno cveće , neka prestane sneg do sledeće zime kada ćemo ponovo da ga čekamo i želimo, ali sada  može mala pauza ....:::????



Bili smo  prošlog meseca u Kőszeg, mali gradić  na zapadnoj  granici Mađarske prema Austriji...Dvorac je bio zatvoren od januara  zbog renoviranja,  ali  u blizini  ulaza našli smo mali muzej-prodavnicu  marcipana. Ovo nije istorija ovo je gastronomija i  bajke...( bio je  i deo za vino )
Iznedili smo se,   šta sve može  ( šta bi mogli  ) da se  radi  od marcipana...










Osnovni  materiali  marcipana su   šećer i badem  ali  radi se i od  oraha  i lešnika. 

Poznajemo marcipan "egal, dvoputni, triputni" znacaj ovih cifara je u tome što pokazuju odnos  badema i šećera u marcipanu. Egal znači iste količine, veća cifra znači da ima više šećera .

Karakterni ukus  dobija se dodatkom gorkog badema. Marcipan  je već bio poznat u drevnem veku , kada su u Persiji spremali su od badema i obogaćenog meda sa  maslinovim uljem i dodvali nekoliko kapi  ulja od ruža. Za vreme krstaških ratova stiže sa vojnicima i  trgovcima i u Španiji, Portugaliji, Veneciji ...u početku je bio samo na stolu  vladara, zbog toga što  se za spremanje  koristi šećer, a šećera je bilo priličo nedovoljno. Posle okrivanja Amerike kad je sećerni bambus stigao  u Evropu  razvojem poslastičarstva razvijalo se  i  spremanje  marcipana isto, ali  u tom dobu samo se  u apoteci mogao kupiti. Mleveni badem sa šećerom i sa uljem od ruža   bilo je omiljeni slatkiš za gurmane u srednjem veku, ali zato što je  šećer bio  skup, to  se moglo  naći samo  na stolovima kraljeva.

Danas koristimo kao zaštitni sloj ili dekoraciju za kolače.




Ovu su predmeti za  spemanje marcipana












Za marcipan vezane su i dve legende, sada ću  ja pisati samo italijansku verziju, nije slučajno, ovo je zadnji vikend karnevalskog perioda, a karneval je vezan sa Venecijom i sada je baš aktuelan, no i zbog Marka...., ovo je nas "porodični " slatkiš....,


Po legendi naziv marcipana proističe iz imena pokrovitelja Venecije, St. Mark-a. U 1400. godini ćerka jednog venecijanskog poslastičara Badrut-a, koja se zvala Maria, igrala je u  radionici svoga oca i umesila je u medu sitni badem. Ovaj "plastelein" je  u vrućoj tepsiji  sušila. Otac je  probao taj slatkiš i toliko je  bio ukusan da je odlučio da sa  ovim materijalom da  dalje  pravi te ukrasne  cvetove   koji su  bili toliko popularni u Veneciji. Po legendi prvi put su  prodavali taj slatkiš od badema i meda  na trgu pored Bazilike Svetog  Marka  na  praznik pokrovitelja  grada St Marka, tako je dobio ime   po St. Mark:  Marci panis što  znači hleb St. Mark-a. Ove cvetove kasnije su smenile  veoma  precizno urađene skulpture koje su se  delile  u crkvama  kao zaštita vlasnika  od zla. Ovaj slatkiš, koji je služio za  isterivanje  đavola, u Mađarsku je stigao kad se kralj Matyas oženio sa  Aragóniai Beatrix iz Italije i sa njom su se  preselili italijanski poslastičari i kuvari. Na prvom novogodišnjem ručku, posle venčanja kralja Matyasa i Beatrice  kao 8. jelo je nuđen slatkiš  od mleka badema i šećera, bila je to bela-braon kockasta šah-tabla od marcipana.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp