Bili smo na putu , bila sam kući, tamo na zapadnoj granici Mađarske i Austrije( Burgerland), a to je kraj gde je nekad vladala prinčevska familija Esterházy. Imali su dvorac u Fertődu gde je zbog dobre muzike i Mária Terezia svraćala kada je orkestrom prinčevog dvorca Miklos-a Esterházy dirigiro Joseph Haydn, koga od tada pamtimo kao oca simfonija i istrživača kvarteta.
Eisenstadt, gde je porodica Esterházy 1622-e sa grofom Esterházy Miklós-om stigla., smatra se i grad Haydn-a.
Da li je iznenađene što se u poslastičarnicama nudi i torta Haydn?
...... šta bi rekao veliki muzičar Haydn, na to ?
Haydn, kome je majka bila grofovska kuvarica, verovatno je jako voleo dobru hranu. O tome se informišemo iz pisma, koje je on pisao za Anna Maria Genzinger suprugu čuvenog bečkog ginekologa, sa datumom 1790 februar 9. Pismo je pisao posle povratka iz Beč-a u Mađarsku, gde je služio porodicu Esterházy. "za tri dana 20 funti sam smršao, brzo je nestala moja užina koju ste mi pakovali u Beču za put . Oh jaj, mislio sam, kad sam na mom mestu dobio meso od 40-godišnje krave, umesto ukusnog bifteka, umesto nezaboravljenih knedli i ragu dobio sam neko meso koje se ne može sažvakati, umesto izvanredno ukusne pomorandže, salatu čiji ukus liči na travu i umesto svežeg kolače suve pite od jabuka dobio sam, kikiriki i slične stvari. Da, da mislio sam, kada bi bilo ovde sve ono što u Beču nisam mogao da pojedem! Ovde u "Eszterház"-i niko me ne pita, da li želim čokoladu sa mlekom, ili želim li kavu crnu ili sa šlagom?? ...sa vanilom ili sa ananasom zelite li sladoled dragi Haydn? Kada bi bilo ovde parče parmezana "
“Haydn explosive” izložba – u Eisenstadt i u 2011.
![]() |
Andreas Roseneder's exhibition “Haydn reloaded” will be presented at the ... haydn2009.wordpress.com |
Zivot Josepha Haydna (1732-1809) uopšte nije bio dosadan, možda je ličio na život super stara. . Haydn nije samo doneo novi muzički repertoar, on je neverovatno koristio i marketing strategiju takođe.Postavio osnovu kvarteta i do današnjeg dana ima značajno mesto u istoriji muzike. Posetioco ove kompleksne izložbe mogu upoznati umetnost i vek Josepha Haydna u atmosferi prinčevskog dvorca, a za upoznavanje muzike Haydna zadužena je zvučna video-animacija. Za najmlađe je posebni dečiji program na raspolaganju.
A sada ja ne želim ni Haydn tortu, ni Esterházy tortu, ali ipak recept će biti Esterházy
Esterházy-rostélyos
Ova hrana je dobila svoje ime po Herczeg Esterházy Pál Antal ( 1786-1866) diplomati i političaru.
On je bio i član Mađarske naučne Akademije, ambasador u Londonu, a 1848-me član vlade Batthyány .
Pripremljeno meso( klofolot, so, biber, brašno ) ispržimo na malo ulja, izvadimo iz tiganja i čuvamo na toplom mestu. Na ostatku ulja otopimo šećer, karameliziramo i dodamo sečeni crni luk, šargarepu, pasternak, koren od peršuma, celer, lovorov list, nekoliko komad celog zrna bibera i timjan. Pomešamo, pospemo sa brašnom, prelivamo sa vinom i supom od mesa. Vraćamo meso i dinstamo dok ne bude mekano. Ponovo izvadimo meso, umak pomešamo sa kiselom pavlakom, sveže ceđenim sokom od limuna, rendanom korom limuna, senfom i kapri-jem . Ostavimo da provri, pasiramo ili miksiramo i cedimo za sos. Originalno pola količine povrća posebno treba kuvati i usitnjeno dati na tanjiru pored sosa i mesa, ali ja ovog puta sam sve miksirala do karja i ostavila komadiće povrća u sosu, ali dodala jos živu seckanu šargarepu kod serviranje. Dekorišemo sa pavlakom i zelenim peršunom, po propisu nudimo sa špagetima ili sa pirinčem.
- 800 g rostélyos (goveđe meso)
- kašika ulja za pečenje,(mleven biber,brašno, )
- 80 g crnog luka
- 250 g mešanog povrća ( šargarepa, pasternak, koren peršuna),
- 50 g celera,
- 1-2 lovorova lista, 20 gr timjana , zrna bibera,
- 20 g brašna,
- 1-2 dl supe od mesa,
- 1 dl vina, , .......
- limun senf,kapri,peršun
Нема коментара:
Постави коментар