2. 1. 2011.

Novogodišnja prasetina,sočivo,slatki kupus sa šampanjcem za sreću u novoj godini



Zadnij dan u godini mi zovemo Silvester, to je imendan ljudi koji se zovu Silvester, ali mi i taj dan tako zovemo i tog dana se opraštamo od stare godine uz veliko veselje sa trubom(ne trubači), maskama, serpentinama po balovima gde ima reprezentativni meni za ove dane , a to zavisi od ukusa šefa ,ali za ponoć se obavezno poslužuje i sočivo i supa od kupusa .



Sočivo simbolizuje bogatsvo i puno para , supa od kupusa je kisela čorba, koja malo umiruje stomak posle puno jela i pića na zabavi. Služi se još i prasetina, setim se nekad kad sam i ja bila na ovim balovima na velikoj srebrenoj tacni doneli bi posle ponoći živo prase, da publika čupne malo njegov rep i da donese sreću u novoj godini . Prasetina se obaveznio nudi kod nas na novogodišnjoj trpezi da donese sreću,  kažu sa nosom riška sreću, a  zabranjeno je jesti piletinu koje sa nogom otire sreću, a tako i riba se ne jede tog dana da sreća ne bi otplivala, u nekoliko mesta jos i smeće je zabranjeno bacati tog dana da sreću ne bi odbacili i ima još mnogobrojnih običajai, nevezano sa kulinarstvom.







Nova godina u ponoć: čestitka obavezno sa šampanjcem !









Kisela čorba od kupusa



  • glavica kiseli kupus
  • 400 gr mesa ( but ili sl)
  • 300 gr dimljenog mesa
  • luk,beli luk
  • lovor
  • biber crni
  • sok od kupusa (rasol)
  • supa od mesa, ili voda
  • so (pažljvo sa stavljanjem soli ako je kupus slan )

  • pavlaka



Meso pržimo sa svih strana na malo ulja, dodam začine, i 2/3 seckanog kupusa, dalje pržim jos par minuta zatim prelivam sa sokom od kupusa, sa supom od mesa i dodam i dimljeno meso. Pod poklopcem na tihoj vatri kuvam dok ne omekša i meso i kupus, u skoro gotovu supu dodam ostatak kiselog kupusa sačekam da provri još jedan put i gotovo. Kad serviram nudim kiselu pavlaku sa tim i svež hleb.

Gotova čorba je kiselkasta i malo gusta .



Od sočiva može i supa i salata i prilog, a bitno je da nudimo na novogodišnjoj tepezi.





Sočiva operemo čistimo i preko noći u hladnoj vodi ostavimo. Sutradan isperemo i u hladnoj vodi stavimo da se kuva, dodamo i malo soli. Možemo začiniti sa glavicom luka u koji ubodemo 2-3 karanfilića i sa lovorovim listom. Kad omekša, po ukusu senf umešamo, dodamo sirće od estragona i malo karamelizranog šećera da dobijemo pikantni ukus.Nudimo uz novogodišnju prasetinu.




Neophodno za meni je i prilog uz novogodišnju prasetinu slatki kupus sa šampanjcem.

Mi ovo već jedemo na Silvestersku večeru .









Kupus tanko seckam, solim i ostavim da odmara, za pola sata  iscedim. U velikoj šerpi stavim šećer da se karamelizira sa malo ulja, dodam kim kad porumeni, zatim dodam seckan luk i kupus, mešam , posipam sa jabukovim sirćetom i pod poklopcem ostavim da se obari i kad je skoro gotov, ali  kupus je još krckav, prelivam sa malo šampanjca, i ja popijem malo i to je prva zdravica za opraštaj od strare godine.









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp