27. 1. 2011.

krofne i karneval




Januar-februar vreme je za   karnevale


Ako  je karneval  ili maskenbal tada su   i  krofne obavezne





Istorija krofni počinje u Austriji, kada ih je otkrila udovica pekara  koga su  zvali  Krapfen . Posle smrti svog muža žena je imala puno posla zato što su  oni imali najbolji hleb  i ona je jedva stizala da sve odradi. Jednom se desilo da ju  je  iznervirao  jedan kupac koji nije bio strpljiv i  ona ga je gađala sa komadićem testa, ali  na sreću promašila ga je  i  testo je palo  u šerpu sa vrelim uljem .Tamo se lepo ispeklo  i porumenilo  i tako je slučajno spremljena  prva  krofna . Koja se  i danas u Austriji zove Krapfen!



Ovog puta mi smo išli u Karintiju da jedemo  karnevalske krofne pošto je ovo sezona karnevala u Evropi,  naročito u Italiji posebno Venecijii, a Karintija je skoro tamo .







Da li ste znali da se  karnevalske krofne  jedu sa dve viljuške?  Tako se cepaju i zabranjeno je jesti sa nožem !








Postoji i druga legenda o krofnama to jest "beignets " kako ih Fancuzi zovu, koje je  supruga  Lui XVI.   kraljica Marie Antoinette ( 1755-1793) upoznala u avanturističkoj  noći  karnevala. Kraljica je  pobegla na  maskenbal koji se organizovao u  Tuillerii i pomešala se u kostimu sa narodom na ulici. Ona je šetala tamo i ogladnela i  kupila je od majstora medenjaka krofne, jako su joj se svidele i odmah je naručila da joj  kupe celu korpu. Posle karnevala pozvala je u dvor  majstora .Tražila je  recept  i od tog doba kraljevski poslastičar, sa malim promenama, sprema ih redovno za kralja i njegove goste.

 Krofne su od tada  jako popularne.

Preporučuje se  sa domaćim džemom od kajsija    promešanog sa  malo ruma  i uz ovaj slatkiš najbolje ide čaša šampanjca.





A sada  recept :

500 gr brasna  koje nekoliko sati držimo na toplom mestu
6 žumanaca
60 gr putera (otopljen ali nije topao )
50gr sećera u prahu
1 supena kašika ruma
4 dl mleka
20 gr kvasca
prstohvat soli


U blagom  slatkom mleku kvasac  otopimo i sa ostalim dodacima i brašnom  dobro umesimo testo, ostavimo na toplom mestu da raste 35-40 minuta. Kad je vec poraslo raširimo na prst debljine i odvajamo krugove . Opet stavimo da odmara i da raste na duplo . Kada se  podiglo ( 3-4 prsta debljine ) u vrelom ulju pržimo tako što za pocetak pod poklopcem dok ne porumeni jedna strana, pa kad ih okrenemo   dalje pržimo bez poklopca!! tako ćemo dobiti taj "ranftli" -
Pazimo dok radimo  da testo uvek bude  na toplom mestu da ne bi   "prehladilo ". Kad su gotove dobro iscedimo, ne smemo jednu na drugu stavljati  da  bi ostale  lepe. Kada su već blage možemo ih posuti sa šećerom u prahu.












Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp