12. 1. 2011.

Medenjaci


medenjaci


Zakasnila sam sa ovim receptom  tako da ga  možete sačuvati za sledeću  godinu ako želite da po tradiciji pečete za kraj godine za praznik, kao mi što radimo. Kod nas nema  Bozića bez toga, spema se kući , a  i prodaje se  na  božićnim vašarima   .




medenjaci









medenjaci
  • 200 g meda
  • 150 g žutog šećera
  • 50 g putera
  • 4 jaja
  • 400 g brašna od celog zrna
  • cimet mleveni
  • mleveni karanfilić
  • soda bikarbona
  • prstohvat soli







medenjaci





medenjaci


Šećer otopimo sa medom i puterom. Kad se ohladi  dodamo i jaja. Ove godine sam štedela i bilo mi je žao da operem šerpu gde sam  pre pravila džem od borovnica i tako se desilo da sam  u istu  šerpu otopila  med i ostalo zajedno sa ostacima  džema od borovnice. Moram da priznam da je  rezultat bio neočekivano ukusno testo, nažalost tu lepu ljubičastu boju koja se  pojavila u živom testu  sam izgubila za vreme pečenje, ali ostao je  ukus i poneka kruglica od borovnice se  pojavi u medenjacima. Ovogodišnji medenjaci su neobični ali su vrlo ukusni.
    Tako kad smo već umešali masu od meda i jaja mozemo je dodati u činiju gde  smo dobro brašno   izmešali sa cimetom, karanfilićima, soda bikarnonom i so. Dobijamo dosta mekano testo  koje  sa folijom pokriveno preporučujem , ostavimo do sledećeg dana u frižideru. Sutra  dan kad uzmemo testo  može se  lako raditi sa njim, na radno mestu sipamo brašno i  raširimo tanko testo  da  odvajamo figurice. U ovom procesu deca  rado pomažu i bilo bi šteta da im ne  dozvolimo da pomažu.


medenjaci
Dekorirati možemo sa raznim semenekama kao suncekret, bundeva, mak, sezam, ali može se  i isprobati sa suvim ili kandiranim voćem. Klasično dekoriranje je  sa fondanom od belanca i šećera . Ako želite da bude ukras na jelki treba ih bušiti pre pečenja sa čackalicom ili  sa  štapićem, posle ovde možete  staviti  npr rafiju  za kačenje . Dekorirane  medenjake stavljamo u  sa papirom za pečenje pripremljenu  tepsiju i u zagrejanoj  rerni na 200 stepeni  pečemo ih 10-12 minuta. Preporučujem čuvanje u metalnoj kutiji .




medenjaci






Ako se slučajno desi da budu tvrdi  stavite jabuku seckanu na četvertine  1-2 dana  da budu mekani, pazite da ne zaboravite, posle jabuku da bacite,  jer dobije buđu!!!


medenjaci



medenjaci


medenjaci


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp