Početkom juna u Budimpešti izabran je "sladoled godine ", to je već XIV festival za poslastičare Mađarske.
Cilj ovog takmičenja je: raširiti i povećati popularnost tadicionalnog i kvalitetnog sladoleda .
Klasični sladoled, to znači obavezno treba koristiti tradicionalne osnovne materijale kao slatka pavlaka, šećer, puter, jaja, mleko ...
Ove godine obavezna kategorija je bila spremanje sladoleda od kestena .
Druga kategorija je slobodni izbor, ali i ovde je žiri obratio pažnju na tradicionalni sastav.
Procenu takmičarskih radova su vršila tri različita žirja prvi je bio sastavljen od čuvenih i visoko rangiranih poslastičari sa puno medalja i priznanja, članovi drugog žirija su bili publici poznati i popularni pevači i treći su činili predstavnici medija i poznati kuvar-gastronom i vlasnik restorana Segal Viktor.
U zadnjem periodu puno se menjala ponuda, želja da se dobije što kvalitetniji sladoled pri prioritetu prirodnog sastava i to se danas najviše ceni za sladoled -rekao je presednik organizacije mađarskih poslastičara gospodin Pataki János.
Za procenjivanje sladoleda ziri je gledao : ukus,boju,.teksturu..,miris, dekoraciju i celu harmoniju
78 vrsta sladoleda je učestvovalo na festivalu,osim onih koji su dobili nagradu naiinteresantniji su bili : kajsija sa jogurtom i prosom, sa ruzmarinom i smokvom i mokkom, mojito, sa makom i višnjama, sa orahom i višnjama,i jos dugo bi mogla da nabrajam.... Čarolija Karibi sa papajom i hibiscusom je bila kandidat poslastičarnice –kafeterije Zila ,koja je bila domaćin takmičenja , i dobila je nagradu najbolji voćni sladoled .
A nagrade(medalje) su dobili: snikers, kokos dezert, mogyorella ( slani kikiriki) ,karamilizovan badem.....
Sladoled godine 2011 je viljamovka sa medom i orahom a u kategoriji firmi Mogyorella
Jako svež voćni ukus !!!
I kao uvek i sastavni deo takmičenje : slavlje, delenje nagrada....i proba ,degustacija...
Нема коментара:
Постави коментар