Spanać ,
Da li vi volite spanać ?? Kako ga vi spremate ? Osim klasičnog pirea stavljate li i nekako drugačije na tanjir??
Kad se šetam po pijaci samo što ne kaze "uzmi me", tolika ponuda spanaća je ovde, ja to nikada nisam videla ranije, svež i lep , jednostavno ne možete ga ostaviti. Nekada sam ga ja manje volela, jela sam ga obavezno jedanput godišnje pred uskrs na " zeleni četvrtak " tako se kod nas kaže...A u zadnje vreme više ga kupujem, a ako sam ga već kupila moram i da ga spremim i mogu da vam kažem baš smo zavoleli ...deca ga obožavaju, ali istina najviše vole taj klasični pire, njima se baš ne sviđa kad osete celi list u hrani, a mi odrasli smo hrabriji da isprobano razne recepte jedan od njih hoću još da i objavim ovog puta
spanać sa orasima
Može da bude i glavno vegetarijansko jelo ili prilog uz meso koje želite.
Pripremamo već poznatim metodom, posle detaljnog pranje, samo sa toliko vode što je ostalo po listovima obarimo kratko. Stavim u keramičku posudu iseckane listiće spanaća sada u prolec sa sremušom začinim, koji isto grubo sečem zajedno sa spanaćem(malo i isto obareno sa spanaćem), i pomešam sa pavlakom ili mileramom, još dodamo malo jogurta. Blago solim, sa sveža mlevenim biberom i muskat orahom začinim, posipam sa domaćim prezlama ( iz hleba sa mnogo semena) i posipam grubo seckanim orahom. Nekoliko minuta pečem pod grill.
Ukus kao pečeni orah, dobili smo pravo prolećno jelo .
Potrebno:
- 400 g spanaća
- malo sremuša
- 2 dl millerama /ili kisele pavlake
- 2 dl jogurta
- so , sveže mleveni biber, muskat orah
- 100 g domaćih prezli
- 100 g seckan oraha
Нема коментара:
Постави коментар