Predlog deserta za uskrs : Šargarepa torta
Ovu tortu treba spremit dan ranije da bi aroma imala vremena da se lepo stvori, ali to uopšte nije problem ako spremamo za praznik, veoma je udobno ako imamo manje posla na "glavni "dan.
Kad sam prvi put čula za tortu od šargarepe , nisam tačno razumela zašto je toliko obožavaju, ni prestaviti nisam mogla kako može da izgleda, a kad sam posle dužeg premišljanja probala odmah sam odlučila da ću uvek glasati za tu tortu, ali nisam sama i moja porodica kao i društvo je obožavaju.
Ovo je čuveni švajcarski specijalitet.
Sprema se bez brašna !!!
Čistimo šargarepu i rendamo je sitno.
Odvojimo žumanca sa 1/3 šećera i vanilin šećerom, a belanca sa 2/3 sećera mutimo u čvrstu penu .
U krem od žumanaca dodajemo šargarepu , badem i zacine sa rumom i oprezno umutino u penu od belanace.
Stavimo u pripremljenu formu za pečenje torte . ( Zato što ja koristim silikon formu ja nisam imala nikakvog posla , ali ako koristite drugu formu morate premazati sa puterom i sa prezlom !!)
U 200 stepeni zagrejenoj rerni pečemo 51 minut.
Kad se ispeče sačekamo da se ohladi i u foliji ostavimo jedan dan da odmara. Sledeceg dana dekoriramo sa mazom od šećera i sveže ceđenim sokom od limuna, mozemo dodati i od marcipana šargrepu...
sastojci
- 300 g šargarepe
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 2 supene kašike vanilinog šećera
- 300 g mlevenog badema
- čajna kašika cimeta
- moka( mala kašika za kavu ) kašika mlevenih karanfilića
- 2 cl ruma
- 100 g marcipana
- 250 g šećera u prahu
- sok od limuna
Prijatno !
Нема коментара:
Постави коментар