Nema praznika bez kiselog kupusa znači "töltött káposzta " obavezno. Dugo sam mislila da je ovo mađarska tradicija, sećam se uvek je bilo kod Bake, kod Mame, i kod rođaka i prijatelja na stolu za Božić . Bar na drugi dan. Dobro je i može se zagrevati, što ga više zagrevaš bolje je, čula sam opravdanje. Kasnije viđala sam i na stolovima prilikom prezentacija, kotela i često smo nudili turistima koji su posetili Mađarsku. Ja nisam veliki obozavatelj ovog jela. menije dosta i jedan put godišnje. Nije mi za Bozić, nije mi dovoljno praznično no ovih zimskih dana na kraj decembra ili u januaru je idealno. Kad sam došla u Srbiju iznenađeno sam primetila da naše čuveno jelo ima konkurenciju, a možda je ovde još popularnije i zove se sarma , malo se razlikuje od onoga kako sam navikla, ali liči. Isto se često nudi za praznik ...najveća razlika je što ovde nema sitnog kupusa koji ja baš toliko volim i zato uvek reklamiram ,da malo su stavljale i moja bake kao i mama, one su mislile meso je bitno, ali za mene važniji je bilo kiseli kupus.
U Budimpešti uvek sam kupovala na pijaci od "bake "iz mesta Vecsés, najčuveniji kupus prave u selo Vecsés u blizini glavnog grada, skoro kod aerodroma Ferihegy. Sećam se kad god smo se vraćali avionom u Budimpeštu i uvek smo gledali kroz prozor i čim bi se videli kupusi u polju, znali smo stigli smo.
Znaci "vecsési káposzta" to je najbolji kiseli kupus u mađarskoj, recept ne bi mogla da vam kažem zato što je tajna, ali to znamo da kupus treba usitniti tako da bi dobili tanke dugačke trake ...,posle se stavlja u burad od drveta a da bi bilo dobro ponekad su i devojke tapkale ,ta ceremonija bila je vesela i pevalo se usput ...
I na mojoj pijaci i danas u takvim burićima stiže kiseli kupus i posebno ima u svakom buretu nekolio glavica i za "sarmu " ,za pokovanje mesa.
Kod nas se ne pravi kiseli kupus kod kuće, meni je bilo interesantno videti ovde u Beogradu kako ljudi i u centru grada stavljaju za sebe kupus. Još intersantnije je bilo dobiti kupus kao poklon , mogu da kažem i dalje ja ne kupujem jer nema potreba , već dobijam i mi imamo malo bure gde držimo kupus u koji ja još dodam crni biber, lovor i komadiće dunje i celu ljutu papriku.
Stanovnici Vecsésa poreklom su iz bavarske, pa pretpostavljam da je poreklo metoda kiseljenja kupusa takođe iz bavarske,sada i ja bavarski recept nudim vama za spemanje kiselog kupusa
1 kg kiselog kupusa
1 mala glavica crnog luka
lovorov list
2-3 karanfilića
1-2 češnja belog luka
5 zrnca kleka
2,5 dl vina
2 kašike pačje(ili guščje) masti
so
krompir
mesnata slanina
svinjski file
kupus po ukusu pripremimo ako treba operemo,sa začinima , koji su navedeni, začinimo i stavimo da se kuva na tihoj vatri i dugo kuvamo,na polavremena sa vinom oblažimo,krompir dodamo kad je već skoro gotovo.Dok se kuva u tiganju pržimo meso i slaninu da bude reš. Zajedno se servira
Нема коментара:
Постави коментар