19. 12. 2010.
Hókifli = snežnene kiflice
Napolje pada sneg skoro je sve belo, još malo će božić, a ovih dana imendani su moje bake i tetke.Tetka bi mi uvek spremala ove kolačiće. Pakovala ih je oprezno u kutiju i dala mi ih pre nego što sam krenula kući, za put, kao da toliko daleko sam putovala iz Budima u Peštu, sa jednog dela grada u drugi, ali ona je uvek htela da me čuva i zaštiti, gledala me je da li sam mršava i da li jedem dobro ? Ove kiflice se mogu filovati i sa makom, orahom kao i džemom ili kestenom. Lagano se spremaju.
za" hókifli"
400 gr brašna
250 gr margarina
među prstima soli
2 dl kisele pavlake
za fil: gust džem ili mak ili orah ili kesten pire
Da ne zaboravim ove kolačiće sada spremam za praznik, pustim neku prijatanu božićnu muziku, i kad radim mislim na moje, planiram sledeće dane pod jelkom i pripremama za božićne dane.
Brašno sipam na radni sto, okružim sa usitnjenim margarinom, u sredini stavim kiselu pavlaku, malo soli i mesim flexibilno testo. Podelim na tri dela, ostavim da odmori malo na hladnom mestu. Radni sto sa malo brašna prokrijem, raširim testo 3 mm debljine i pravim krugove koje punim sa filom koji želimo, umotamo, formiramo kifle ,krajeve malo pritisnemo, da fil ne bi pebegao, i stavim na pleh koji vec sa papirom za pečenje je pripremljen.
Pecem cc.15 minuta u zagrejenoj rerni na 180 stepeni.
Još dok je toplo uvrtim sa vanilinim šećerom.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар