15. 11. 2010.

Dečija žurka


Ponovo o glavnom događaju ovog meseca o rođendanskom  parti
Bilo je organozono  u školi, gde ima dovoljno prostora u svečanoj sali. Ima i bina i klavir i svetlosni efekti  za diskoteku, sve što treba za čaroliju za osmogodišnjake. Tu su  učiteljica i učitelj kao animatori, znači idealno. Ovo je i premijera rozmaring&ibolya carteringa, što znači  mi smo obezbedili hranu i piće. Ovog puta u stilu nostalgije, kao nekadašnje užine, modernizovan kakao parti sa kuglofom i švedskim stolom punim slatkiša  koji je obavezno iz poslastičarnice -pekare rozmaring&ibolya


šta smo nudili:


slatke perece
puževi sa suvim grozđem
kuglof
štapići sa voćem (banana,mandarina,jabuka)




kakao (spreman na licu mesta)
juice( 4 vrsta soka 100%)
mineralna voda

i torta



za slatke perece:


500 gr brašna
prašak za pecivo
vanilin šećer
250 gr maslaca
2 dl kisele pavlake
grubi šećer
belance od jaja blago umućeno


 Brašno sa  praškom za pecivo, vanilinim šećerom  i  sa malo soli mešamo, dodamo i hladan maslac u komadićima i kiselu pavlaku i pravimo  fleksibilno testo. Okruglimo ga  i umotanog u foliji stavimo na hladno mesto  da odmara cc.30 minuta ( frižider). Praktično, na četri dela delimo i samo  izvadimo deo sa kojim  radimo. Tanko raširimo  (3 mm) i 1 cm široke trake sečemo. Malo uvrtimo i formiramo perecu, umačemo prvo  u belance od jajeta posle u grubi šećer. Može se i sa četkicom mazati i posle preliti sa šećerom, ali tako puno gubimo zato što su  male perece. U toploj rerni na plehu pokrivenom papirom za pečenje 20-25 minuta pečemo.


pužići sa suvim grožđem


250 gr sitnog sira
250 gr hladnog maslaca
so
vanilin šećer
250 gr brašna
prašak za pecivo
125 gr suvog grožđa
50 gr mlevenog kikirikija
cimet
50 gr šećera
šećer u prahu, sok od limuna

Brašno sa praškom za pecivo, sa komadićima maslaca i sa sitnim sirom mesim, okruglim i testo  ostavim u frižider  sat vremena. Raširim, posipam sa suvim grožđem, koje smo prvo oprali sa vrelom vodom, šećerom, cimetom i mlevenim kikirikijem. Umotamo, secemo na širinu prsta i statvimo na pleh pokriven papirom za pečenje. U zagrejanoj rerni  na 200 stepeni pečemo  oko 25-30 minuta. Još dok se ne ohlade namažemo sa šećerom koji smo umešali sa sokom od limuna.












i kuglof

7. 11. 2010.

8.

Torta  za doručak ? - Šta da radimo ako je naše dete  rodjeno ujutro u 9, ili mogli bi ovo  nazvati: korišćenje ostataka od sinoćnje žukre...

5. 11. 2010.

caffè, per favore

Da li  vi volite espresso ?



Poskupila je kafa  u Rimu. Prosečno je stigla na 1 euro za šoljicu kafe.To se prvi put desilo .


Može bilo koje poskuplenje, ali litar mleka, i litar vina ne mogu biti skuplji od 1000 lira --govorili su uvek ponosno u Rimu pre uvođenja eura. Od tog doba već se i cena mleka i vina    podigla, samo je  kafa ostala, to je tabu. U italjanskom glavnom gradu vec 10 godina nije poskupela  kafa u  barovima! Cena je bila tačno  79 centi, i tada  kada je već u Milanu  i Veneciji bila skuplja od eura.
Biće i kafa luksuz ? U centru  Rima na Via Venetto u blizini  St. Peter Basilike  je minimum 1,2 eura, a na drugim destinacijama su pazili  da ne bude luksuz. Želimo da bude  svakodnevno zadavoljstvo po pristojnoj ceni  -  rekao je Nazareno Sacchi  president Ekonomske Zajednice Confcommercio u novinama Corriere della Sera .
Ali ekonomska kriza  dostigla je i simbol rimskog  ponosa, za šolju kafe. Od 1. novembra skoro  svuda treba izdvojiti 1 euroa i više. Ko može ne diže cene kafe, već daje sendviče skupo i proba da deficit od kafe ovim kompenzuje,  ali biće teško dugo održavati ispod eura cenu kafe. A veletrvgovinska cena od 2008 godini za 6 eura je  poskupela, sada  za kilogram kafe  barovi plaćaju 15 eura od toga uspevaju 130 šolja kafe da skuvaju  -  objasnila je  Alberto Pica vlasnik  kafeterija i poslastičarnica u Rimu, gde je  do sada bila  70 centi  jedna šolja kafe.

Italjani  piju prosečno 600 šolja kafe  za godinu dana, u Rimu  najviše,  gde 8000 kafića radi. Ponekad od zarade 60 % je bilo od kafe , a sada samo 20%  ( izvor : MTI).

4. 11. 2010.

kesten




Sada u jesen nema ništa  bolje od pečenog kestena !

Setim se kada sam bila devojčica, na Bulvaru u Budimpešti često sam šetala sa roditeljima i  kupovali smo  uvek  i kesten .Po jedan smo stavljali  i u rukavicama da zagreje  mi  ruku. Sada ne zman kakva je situacija  u bulvaru, a setim se Beča  isti miris i  atmosfera kao nekad, samo promenjene uloge ja sam majka i imam sina kome kupujem pečeni kesten  da stavlja  u rukavicu da zagreje   ruku .
Često  spremam i kući pečeni  kesten, narucito od kada sam kupila  specialnu tiganj za pečenje kestena .
Izvanredna užina sa toplim čajem .
Kesten je bogat sa mineralima, kaliumom, fosforom, magnezijumom i ne samo hranljiv već  i ukusan i svi ga volimo.







Da ovo je džem od kestena ! 
Ja  do skoro nisam ni znala da postoji, otkrila sam  na degustatciji, prodaje se u ovim simpatičnim teglama. Brzo smo zavoleli.
Našla sam i recept za to, pa  ako neko želi sam da spema može ovako:


700 gr kesten
2 lista lovora
šećer
kafena kasika ruma
vanilin šećer
štapic cimeta
so


U malo slanoj vodi sa lovorovim listom stavimo isceckan kesten  da se kuva. Zatim cedimo, čistimo i isto  toliko šećera dodajemo  kao i kestena,  u čistoj šerpi na tihoj vatri počnemo da kuvamo, dodamo  začine,  to znaci: vanilin šećer i cimet, sat vremena kuvamo tako. Kada je već dovoljno gust sipamo  u oprezno pripremjene čiste tegle, isprskamo sa rumom zatvorimo i  okrenimo ih naglavačke 5 -10 minuta. Zatim ostavim ih na toplom mestu kao  obicno  kad kuvamo  variva, dzem.Ja  u zadnje vreme stavim ih u  torbu frižider dok se ne ohladi skroz .
Related Posts with Thumbnails

Stamp