Džanarika
Nas specijalitet:
Neverovatno ukusan, kiselkast
i svež
džem, a boja je fenomenalna, ako ga začinimo onda ukus postaje još neobičniji.
U dvorištu imamo 2-3 drveta sitne džanarike.
Plodovi padaju na
zemllju niko ih ne koristi , ali svima smeta ( tako je bilo godinama).
Što ne bi pravili džem ,supu , kolače od toga, mislila sam pre nekoliko godina.
Posle toga krenula sam
u akciju ,terala sam momke da mi uberu i krenula naš projekt sa džanarikama.
Gledali su me bledo šta ja to izmišljam , ali samo dok nisu probali,
sada već spremam po narudžbi.
Sećam se slučaja, kada
su naši gosti jeli hladnu supu od džanarike, do današnjeg dana o tome pričaju i smejemo se
njihovom iznenađenju i reakciji. Pre neki dan su se raspitivali kada
će opet biti supa.
A prva teglu tog „zlatnog“ džema ,koju sam nosila na poklon, je za jedan dan nestala, sin te porodice je sve sam pojeo, odmah.
Tog drveta sa žutim
džanarikama , nažalost, više nema , ali
ljubičasta nam je ostala i rađa lepo i
puno.
Ponekad spremam natur
džem, ali više volim da začinim ,
najčešće sa cimetom , ruzmarinom
, karamelom...
- 1 kg džanarika
- 100 g šećera
- 1 grančica svežeg ruzmarina, 2 g cimeta( opciono)
- Kaška rakije ( šljiva)
Priprema slična kao za
bilo koji drugi džem:
Ako želimo spremiti karamelizovan džem, prvo stavimo prst visine šećera u šerpu , u koju ćemo
spremati, dodamo začine ( ruzmarin ili
cimet) i ostavimo dok ne porumeni, ako dobije
jaču boju dobiće intenziniji ukus
( ali pazite da ne izgori šećer!). Sipamo dobro opranu džanariku i stalno mešamo.
Ako pravimo klasičan ( bez karamel ) dzem onda opranu
džanariku pomešamo sa šećerom u šerpi i zatim grejemo zajedno , a možemo i začiniti ( ruzmarinom ili cimetom) po ukusu.
Kuvamo dok se koštice ne
odvoje, ovo voće je nemoguće odvojiti od
koštice pre kuvanje, mora se zajedno kuvati sa košticama ( možda je zato
tako ukusno?!). Dok mešamo sa varjačom osećamo kako je sve teže i teže mešati , kako džem gušća.
A koštice iz gotovog džema treba pojedinačno vaditi, to je malo teža i duža faza. Pazite da ne izgorir džem ! Može i preko cediljke presipati potom pasirati tako će
u cediljci ostati koštice i kore i tako
dobijemo ređi i homogenji džem, ali ako volimo gušći onda treba ostavimo koru
voćke i moramo samo vaditi koštice.
Ako ste izvadili sve koštice
( meni ,nažalost, uvek ostane par komada , bilo kako da pazim )
jos dok je vruć džem sipamo ga u čiste tegle. Veoma je važno da tegle budu jako čiste i poklopci isto, jer se tako sigurno naš džem neće pokvariti.
Preporuka u mašini za sudove oprati, a u
rerni „sterilizovati“ na 80 stepeni .
Ako nemamo mašinu dobro operemo i isto ih stavimo u rernu.
Za mene je lakše ovako, nego prokuvati u
vodu, kao što su naše bake radile. Kad napunimo
teglu sa džemom na vrh sipamo rakiju i tako hermetički pokrijemo džem . Zatvorimo sa poklopcem teglu cvrsto i okrenemo na nekoliko minuta, tako
nastaje vakum . Mozemo biti sigurni
da se neće pokvariti, stajaće godinama i bez konzervansa.
U frižider torbi poređamo tegle dok se ne
ohlade skroz.( Dunst.) Napravimo nalepnice ( korisno je znati šta u kojok tegli ima ),
ako su još naši mališani spremni da pomažu i nacrtaju po neku voćku na primer ,
dobijćemo specifični i unikatni džem. Sad
mozemo dekorirane tegle poređati
u špajz.
Da li taj džem može da se naruči?S poštovanjem Jadranka Drljan
ОдговориИзбриши