Postoje mnogobrojni recepti za pečenje
hleba, kao i razne varijante hleba.
U kući obično, nemamo
pravu pekaru ali možemo i u na 200-250 stepeni zagrejanoj rerni fino i lepo hleb pećiti.
Mi jako volimo hleb
napravljen i od ražanog brašna, to hleb je drugačije testature i boje
od pšeničnog hleba i veoma je ukusan.
- Sastojci
- 600 g brasno
- 1/2 kocka sveži kvasac
- 3 kafene kašike morska so
- 2,5 dl mlaka voda
Ja obično prethodnog dana uveče uradim pripremu, sveži kvasac umutim sa mlakom vodom i sipam na to
malo ( 200 g) brašna. Čistom krpom pokrijem
i ostavim da kvasac radi svoj posao.
Ujutro je sve spremljeno
za mešanje testa , u mlakoj vodi pomešam 3 kafene kašike morske soli.
Dodajem čitavu količinu brašna i postepeno dodajem slanu vodu dok mešam testo za hleb.
Treba dobro „izraditi“
testo, dok se ne napravi homogena masa, pazite
da nigde ne ostane grudvica od brašna.
Opet pokrijemo i ostavimo na toplom mestu
dok ne poraste na duplu veličinu.
Kad se totalno
odvoji od činije, i kada izvadimo
ako nema ostatka na činiji
možemo biti sigurni da je testo dobro.
Takvo testo prebacimo
na radnu površinu , koju sam posula sa brašnom, i sa
rukama mesimo dalje dok ne dobijemo
feksibilno homogeno testo.
Oblikujemo na ovalnu formu, pleh pokrijemo sa papirom za pečenje, stavimo oblikovano testo i ostavimo pola sata da raste.
Sa makazama ( koje
specijalno samo za ovu funkciju koristimo)
na 3-4 mesta presečemo testo.
Zagrejemo rernu (
pekaru).
Na dnu rerne u nekoj
činiji stavimo vode da bude malo pare.
Sat vremena pečem na visokoj temperaturi.
Ispečen hleb se oseća mirisom i rumenom bojom. Ostavite na rešetki
dok se ne ohladi . Secite na kriške i uživajte
u domaćem hlebu.
Нема коментара:
Постави коментар