16. 6. 2013.

Zova u palačinkama (Sambucus nigra)

 Zovu su nekad davno zvali lekom  siromašnih,  zato što je veoma lekovito sredstvo,  dobro je pored ostalog  za upalu očiju, smanjenje bolova, čisti krv , protiv kašlja,........

Mi smo  probali sa  palačinkama  i bili smo oduševljeni  mirisom i  ukusom.

Ako  nikad niste jeli, obavezno probajte!

Preostalo je još malo dana do kraja sezone, ne čekajte sledeću godinu!

Cvetovi su bogati  sa flavonoidima   (kvercetint, kempferolt),  cimetnom kiselinom i aromom.




 Dobro i detaljno oprane cvetove  osušimo. Pravimo obično testo za palačinke u koje umutimo cvetove zove.
Fora je i u tome što  ja pečem palačinke u starom  ( klasičnom ) tiganju, koji sam ja  nasledila od bake.
Malo više  miriše dok se peku ,to je  istina, nego kad bi se pravili  u modernom ( teflon i sl.) tiganju , ali ukus je drugačiji, i mi tako više volimo.


Potrebno je  :


  •  300 g brašno ( cela zrnca)
  •      1 jaje
  •      2 dl mleko
  •      2 dl mineralna voda
  •           so
  •         i šaka očišćenih od zelenih drški  cvetova zove
  •     ulje za prženje




Služimo sa sveže spremljenim  džemom od jagode sa zovom!
Fenomenalno !






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp