Zovu su nekad davno zvali lekom siromašnih, zato što je veoma lekovito sredstvo, dobro je pored ostalog za upalu očiju, smanjenje bolova, čisti krv , protiv kašlja,........
Mi smo probali sa palačinkama i bili smo oduševljeni mirisom i ukusom.
Ako nikad niste jeli, obavezno probajte!
Preostalo je još malo dana do kraja sezone, ne čekajte sledeću godinu!
Cvetovi su bogati sa flavonoidima (kvercetint, kempferolt), cimetnom kiselinom i aromom.
Dobro i detaljno oprane cvetove osušimo. Pravimo obično testo za palačinke u koje umutimo cvetove zove.
Fora je i u tome što ja pečem palačinke u starom ( klasičnom ) tiganju, koji sam ja nasledila od bake.
Malo više miriše dok se peku ,to je istina, nego kad bi se pravili u modernom ( teflon i sl.) tiganju , ali ukus je drugačiji, i mi tako više volimo.
Potrebno je :
Služimo sa sveže spremljenim džemom od jagode sa zovom!
Fenomenalno !
Mi smo probali sa palačinkama i bili smo oduševljeni mirisom i ukusom.
Ako nikad niste jeli, obavezno probajte!
Preostalo je još malo dana do kraja sezone, ne čekajte sledeću godinu!
Cvetovi su bogati sa flavonoidima (kvercetint, kempferolt), cimetnom kiselinom i aromom.
Dobro i detaljno oprane cvetove osušimo. Pravimo obično testo za palačinke u koje umutimo cvetove zove.
Fora je i u tome što ja pečem palačinke u starom ( klasičnom ) tiganju, koji sam ja nasledila od bake.
Malo više miriše dok se peku ,to je istina, nego kad bi se pravili u modernom ( teflon i sl.) tiganju , ali ukus je drugačiji, i mi tako više volimo.
Potrebno je :
- 300 g brašno ( cela zrnca)
- 1 jaje
- 2 dl mleko
- 2 dl mineralna voda
- so
- i šaka očišćenih od zelenih drški cvetova zove
- ulje za prženje
Služimo sa sveže spremljenim džemom od jagode sa zovom!
Fenomenalno !
Нема коментара:
Постави коментар