6. 6. 2018.

Torta sa jagodama

torta sa jagodama


Zašto se preporučuje  da jedemo  puno jagoda,  čega to ima  u jagodama što  je potrebno našem organizmu?
Jagoda je jedna od prvih voćki   koja se,  posle   duge zime,  sveže ubrana pojavljuje na pijacama, ili u našim baštama.





jagoda

Jagoda sa finim sladunjavim mirisom i prelepim oblikom  zove nas  da je  uberemo, kupimo  i  jedemo .
Sezona jagoda traje jako kratko, svega nekoliko nedelja,i u tom periodu ih treba što više jesti.
Verovatno ste i vi  primetili da bilo koje lepe uvozne jagode iz  hipermarketa nisu to : “nema ukusa” , nema vitamina i minerala kao u svežim jagodima, jedino naše oči ih žele, ali telu ne daju ništa ili skoro ništa .
A sveže jagoda  sa kraja poleća  i pocetka  leta pune su sa vitaminima i mineralima  koji su neophodni  našem organizmu, jer bez toga ne može  dobro funkcionisati.

Naucnici tvrde da  jagoda  spada u   “najzdravije” voćke.

Već  8  jagoda ima više   C vitamina od cele pomorandže. Šećera ima upola  manje od jabuke, kalorija za dve trećine manje od banana, a prehrambenih vlakana  više od kruške.
 Puno ljudi   ne znaju kako pozitivno deluje na cirkulaciju, smanuje  pritisak,  mozete izbeći  i nekoliko  srčanih bolesti ako konzumirate jagode.
Pored C vitamina jagoda je  bogata  još antioksidansima, saderži  folnu kiselinu, kalijum I  gvozđe kao i  vitamin B6.
Smanjuje rizik od infarkta. Ako vam ove nije dovoljno mislite  na to da  moze bar 2,5 godine podmladiti mozak ( za to su odgovorni   flavoidi koji se nalaze  u jagodama)  .
    
Takođe jagoda  preventivno deluje protiv oboljenja od raka.

Jedite sto vise   jagoda! 

Ljudi vec 2000 godina  konzumiraju  oko 600 vrsti( sorti)  jagoda.





jagoda





Jagode se cesto koristi i u kulinarstvu ovom prilikom vam prezentiram jedan veoma lagan  recept sa jagodama  ( naravno  jagode  koristimo bez kuvanje ,pecenje, sveze).

Torta sa jagodama

torta sa jagodama

sastojci:
  • ·         75 g putera
  • ·         75 g šećera
  • ·         2 jaja
  • ·         150g brašna
  • ·         1 kafena kašika praška za pecivo
  •        2-3 kašika mleko
  • ·         300 g mascarpona
  • ·         500 g jagoda



Napravimo jedno lagano “mešano” testo za ovu tortu.  Prvi korak  je da umutimo jaja sa puterom i šećerom.  Ako volite dodajte malo  vanillinog šecera,  ali najbolje je ako vanilu držite  u  tegli  gde je i  šećer, tako da sav  šećer  preuzme miris i ukus vanile i onda  ne morate vise kupovati vanillin šećer , imaćete ga uvek pri ruci.   
Paralelno pomešamo brašno, prašak za pecivo i so, zatim  sve te sastojke dodajemo u  krem od jajeta i pomešamo, usput dodajemo i mleko.To je sve,  testo je gotovo,  stavimo testo u kalupu za tortu i  može da se peče.
Za pecenje zagrejemo  rerna  na 200 stepeni i tu pečemo tortu  20 minuta.
 Ispečeno  testo izvadimo iz kalupa i ostavimo na rešetku da se ohladi.
Usput  operemo jagode, pocistimo i posušimo ih .

Kada se testo ohlailo, namažemo ga sa mascarpone kremom i pokrijemo sa  što vise jagoda.
Ako uspete mozete i sprat ili čak i piramidu praviti, biće veoma dekorativno .


torta sa jagodama


Prijatno!  

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp