29.05.2013.

Asparagus = špargla, zašto je dobro da je jedemo ???



Znali ste ??   Špargla je  idealna hrana za kancelarijske radnike.










Sočna, ima minimalno kalorija , neobična, svežeg  ukusa, neverovatni doživljaj. Lagano se vari, tako  ako imata gužvu  na poslu  i puno stesa ovo  vam je  najbolja ishrana.
Bogata je  vitaminama  A, B1, B2, C i E folsavban .Ima puno  amino kiselina kao  asparagin-kiselina, a minimalno  kalorija. Glavni sastojak je voda ( 93-95 % ) i  100 grama špargli ima  20 kalorija .
Vrlo malo sadrži šećera i ima  2 grama ugljenih hidrata.
    Sadrži još  kalcium, fosfor, gvozđe, natrium, ima puno  kalijuma i ostalih mikrominerala kao PB, silícijum, molibden...
Zelena špargla je  bogata hlorofillom  ima više  C-vitamina i karotina kada je  svetlija, zato je i hranljivija.





Vekovima se ubraja u lekovite biljke.
Izbacuje  vodu iz organizma kao i  pesak i kamen iz bubrega,dobro deluje na cirkulaciju i  srce i
pomaže organizmu u oslobađanju od otrova.

Zravo ju je iscediti   u centrifugi i  od 4-5 komada dobijamo pola čašice soka.

Grci su već pre  2500 godina poznavali šparglu. Ime je iz  toga doba  i potiče   iz reči  "asparagos" što  na grčkom znači  mlada   biljka . Pvog puta se našla  u radu   Hippokratesa  i.e. 460-370 .  Tada su je koristili  kao lekovitu biljku, nije bila svakodnevno jelo. Lečili su sa šparglom  bol zuba, ujede  pčela, ali  bilo  je poznato  i  dejstvo  izbacivanja vode. Rimjani su je počeli koristiti i za ishranu i  o tome postoje zapisi od Marcus Portius Cato (i.e. 200). Bila je popularna kao predjelo i Rimljani su je  raširili celom Evropom.  Vraćajući se iz  krstaških  ratova doneli su sa sobom  seme  asparagusa. Od XVI. i XVII.  veka nalazi se   u baštama.

Kratka joj  je sezona  od aprila do juna, i tada  imamo  svežih špargli , a u  ostalim  mesicima samo konzerviranu ukusa  ni blizu svežeg.
Relativno skupo povrće zato što ga  treba oprezno gajiti.




suffle od spargla

28.05.2013.

Kako spremiti sirup od zove ?

Imam isproban i jednostavan recept  za zovu, od koje dobijamo  vrlo ukusni i  osvežavajući napitak.




Ako  sedimo u bašti nekog popularnog kafića sigurno u ponudi nalazimo i    limunadu od zove.
Zadnjih godina je ovo piće  postalo vrlo popularno i to  sa razlogom, jer ima  veoma   lep  ukus .
 Ali da li to što dobijemo je stvarno "domaće" ili  je  puno konzervansa  sa  veštačkim ukusom i bojom.
Sa malo truda  predlažemo  vam da sami  spremite  svoj  sirup koji posle možete koristiti kao  limunadu,  ili sa šampanjcem kao elegantno   piće kojim  iznenađujete vaše  goste ili partnera.

Sad je vreme za branje  ovih  mirisnih   cvetova, ali pazite da   skupljate one  koji nisu pored  puta , što dalje od motora prevoznih sredstava..




Operite ih i bez zelenih  delova   koristite.
Možete ih staviti  u  veliku  teglu za krastavce, u koju kasnije pripremate  krastavce na suncu,  stavite  3 šake pripremljenih   cvetova  od zove, jedan  limun, ili pomorandžu izrezanu  na kriške , u prokuvanu i ohlađenu vodu otopite 200 g šećera i   sipate  na zovu, možete dodati još  kašiku  meda, zatvorite i ostavite  na suncu 3-5 dana . Već po mirisu i  promeni boje  vidite kada je dobro, procedite i  sipajte u lepe flaše i u frižideru u  može i dva sedmice da stoji, ako traje toliko dugo.

Ako  volite servirajte  sa listovima   nane, ili majčina dušice.

Ja  sam isprobala  i     sirup  sa svežem  đumbirom  , tako što sam stavila   očišćen , otprilike 5 cm dug ,   i na sitne komadiće isečen đumbir u teglu.







  • 3 šake očišćenih ( odvojenih od zelenih drški) cvetova od zove
  • 1,5 l vode
  • 200 g sećera
  • 1 kašiku  meda
  • 1 limun ili pomorandža



27.05.2013.

Ciabatta sa spanaćem i bosiljkom

Hleb...  

već duže vreme ja  sama pečem hleb, to nije ništa novo za vas, koji  čitate ovaj blog.

Da ne bi  bilo "dosadno", s vremena na vreme isprobam neki novi ukus .

Zašto sada sa spanaćem ?


Zato što sam imala samo malo spanaća, malo više od jedne šake  mi je ostalo, to je veoma malo za bilo šta ..ili ipak može .....Kombinovala  sam sa testom za hleb i ispalo je veoma aromarično i ukusno   pecivo  za sendviče.
Bosiljka još  nema  dovoljno na tržistu, ali sam uspela   kupiti na  pijaci za vikend. Uskoro će ga biti dosta  u baštama kao i na terasama  i na pijaci.




Kako  spremiti  ciabattu sa panaćem i bosiljkom ?


Spremanje traje malo duže od spremanja običnog hleba,  mora se više baviti sa testom, ali isplati se mora se priznati.

Krenula sam spremati  kao za običan hleb,  kvasac utopila   u mlaku vodu, presipala  sa brašnom i ostavila  da  odmara. Ne treba ovaj proces požurivati, može se ostaviti celu noć pokriveno  kuhinjskom krpam. Sipamo  brašno od celog zrnca u  posudu za mešanje, u  sredini pravimo  rupu  i u nju stavljamo kvasno testo, dodajemo  slanu vodu i  mesimo, ...... . dodamo nekoliko kapi  maslinovog ulja,. sitno iseckane listove spanaća, i odvojene cele  listove  bosiljka.
Mekano testo mesimo i ostavimo  da raste  minimum na duplu zapreminu.
 Pospemo sa malo brašna  radni sto,  prosipamo ovde testo  i savijamo ga od dole prema  sredini redom sa sve četri strane i   ostavimo da odmara  5-10 minuta i opet ponovimo  prekrivenje, kao koverat , opet  ostavimo 5-10 minuta da odmara i jos jednom  savijamo testo i  ostavimo da  odmrati jos  5-10 minuta.
Podelimo  na šest delova,  formiramo ih, mozemo i malo da ih  uvrtimo da bi dobili lepši oblik i stavljamo ih  na papirom pokriveni pleh  ( ako je  testo premekano uzeti u pomoć  lopaticu ) i u zagrejenoj rerni sa ventilacijom  pečemo na 200 stepeni oko 20-25 minuta .


Dobijamo mirisno  krckavo  vrlo ukusno  pecivo koje možemo koristiti za sendviče  za izlet, ili za užinu detetu   za školu, ili posle  treninga  za obnavljanje izgubljene energije.
 No, mozemo  i služiti uz večeru sa pršutom i laganom salatom od paradajza ili zelenom salatom  sa maslinama  uz crno vino .

12.05.2013.

Poslastičarnica radi , evo novih kolačića

Dekorativno, vrlo ukusno i manje komplikovano nego što deluje.


Crno - beli sitni kolačići







Možemo praviti   sa matematičkom preciznošću koristeći štapiće , ali  nama nije bio  to cilj . Pokušavamo da koristimo što manje pomoćna  sredsva, ipak ovo je domaća   "poslastičarnica" . Moja filozofija je    ,,mogli bi kupiti sve alate za spremanje  kolača koji  se prodaju po prodavnicama , ali  ništa nije obavezno potrebno,  možete se  sami snaliziti  bez alata i bez šablona .




Sastojci kolača:


  • 300 g  puter
  • 100 g smeđeg šećera
  • prsohvat soli
  •  vanila štapić
  • 400 g brašna
  • 40 g kakao  ( tamni ,kvalitetan )
  • šaka svežeg lista nane
  • 1 jaje
  • 2 supene kašike mleka


Stavimo na radni sto hladan puter u komadićima, šećer i izvučenu  vanilu , mešamo dok ne dobijamo  kremastu masu.
Posipamo sa brašnom  dodajemo jaje ,mleko i so , mešamo dalje  i zatim podelimo  na dva dela. Prvom delu dodajemo šaku usitnjenog  svežeg lista od nane, a  drugom  delu kakao.
Formiramo lopte i u  foliji ostavimo ih u frižider  na 1-2 sata.
Raširimo  ih , možemo to raditi između dve providne folije tako se lakše širi i mota.
Pravimo toliko  delova (crnih i belih) koliko formi  želimo da pravimo.






Mozemo  praviti  okrugle kad je belo testo  unutra i umotano je  sa crnim ili obrnuto.
Mozemo dva ista raširena  pravougaonika staviti jedan na drugi i tako  umotati  ( pužić forma),   jednom je svetlo testo gore a tamno dole,  a drugi put suprotno.
Na " pepito " oblik  tanke stapiće pravimo i poređamo ih u obliku kvadra. Opet   pakujemo spremljene forme pojedinačno u folije  i  stavljamo ih u frižider oko pola sata da ih   rashladimo , kako bi ih lakše obrađivali. Seckamo ih na širinu  1 cm, po potrebi  malo sa rukama korigujemo oblik  i ređamo ih  na pleh koji je sa papirom za pečenje prekriven.
Dovoljno je peći 12 minuta u zagrejenoj rerni na 180 stepeni.
Pazite  da ne ispečete previše jer  tako se ne razlikuju dobro  svetli i tamni delovi .





Krem supa od avokada sa sremušem



 Sremuš......
Sto ga manje "spemamo "  (kuvamo, pečemo )  bolje mu je sačuvan bogat sastav minerala i vitamina,  kao kod svih  povrća i  voća.
Potrudite  se da što je moguće  više   da ga "živa " konzumirate, da izkoristite  efekte koje daje: energija, jačanje imuniteta, pročišćavanje organizma  .  HRANIMO SE  ZDRAVIJE.


Kako ukusno, a  tako se  lagano spema  krem supa od avokada sa sremušem.

Izaberimo  zreli, mekani avokado i sa jogurtom i sokom od limuna  miksiramo dok ne dobijemo kremastu masu .
Ako je  pregusto možemo razrediti sa malo vodom ( mineralnom vodom) .
Salatu  i sremuš cepkamo  na male komadiće i sa dobijenom masom  hladno služimo  tu  hranljivu bogatu supu .




Treba nam


 1 zreli veći  avokado
6 dl jogurta
1 limun / sveže ceđen
sveži listovi mlade zelene salate,
4-5  listova  sremuša


 so  (?)
biber (?)

11.05.2013.

Pijaca

Volite li pijacu ?  Ja je obožam!  Zato se  i redovno vraćam na tu temu.
Ako  ste turista, preporučujem obavezno da  posetite i lokalnu pijacu, a zato što  ne nožemo stalno biti turisti   nađite  u vašoj blizini  pijacu i uživajte u njoj.

Dok ne nađete vašu omiljenu pijacu evo moje foto  reportaže:


Obicna subota  u Beogradu.


Proleće je,  možda je  malo toplije nego obicno, ali je podnošljivo, nista  i niko me  ne može zaustaviti da ne   počnem  dan  sa pijacom ( na pijaci).



 Mi redovno idemo na pijacu Banovo Brdo, ali  ponekad  svratimo i  na Novo Beogradsku kao i
 na Dorćolsku .

Moram da priznam  subotom je najbolji izbor po pijacama, mada sam ja  protiv da se  vikend provodi  na pijaci i u kupovini ..., ali nemam izbora.

Neobični ambijent, ako idem bez deteta,   svi  pitaju za njega i to, kao za svaku majku, veoma prija . U drugim zemljama, sigurna sam,
ni u  jednom glavnom gradu ne bi osetili takvu atmosferu kao  ovde.

Ovo sam već spomenula na  ovom blogu,  ali sam   sada  morala  opet poniviti.

Na  beogradskim piacama i cenkanje  je obevezno i to doprinosi celokupnom užitku !



Maj je, već  ima jagoda,  pojavio se grašak,  zelene salate  ima  svuda, na tezgama su vezice trešnji ...
Mladi luk i beli luk, na moju žalost, već nije toliko tanak, pojavili su se  i mladi krompirići...ima paradajza ( verovatno je još   uvozni ).



Raznobojnost, šarenilo, karakteristična buka ....
i biće jos šarenenije za par dana ....

Ja obicno tražim  proizvođače koji sami  proizvode i nose  povrće i voće, i nalazim ih  redovno.
Moje strare bake iz Ritopeka i Zaklopače dolaze  celu godinu i kada je vruće leti kao i kad je  hladno zimi, ali već imaju i privremene zamene: sin, snaja... i na žalost u tim periodima ih ne vidim .


kad već i unuk pomaže moram i njega  da slikam



Jedina svar,  koja  mi se ne sviđa jesu  plastične kese u kojim pakuju. Nema navike da  domaćice idu sa pletenim korpama, tekstilnim  torbama .., u kojim se  ne  lomi voce i povrće ali se luftira, dok se u plastičnim kesama presuje svojom težinom, lomi, o čuvanju priroda da ne pričamo.
Za oči je sigurno privlačnije, ali  nije toliko dobro što prevše na  pijacama  povrće na nekim tezgama stoji pod vodom, gde se  lepo ispiraju i  minerali .... moja preporuka uzmite što manje utopljenu robu.



Zanivjivosti :

Skoro smo posetili  Ugostiteljski i trgovački muzej u Budimpešti i tamo su izlozene  vage koje se ovde još koriste na pijacama, tamo su već istorija a  ovde je svakodnevna  stvar.......
Ne zaboravite ako kupujete na pijacama, sigurno su stvari svežije nego ako  uzimate   u  supemarketima, manje putuje  roba i zato ima više minerala i vitamina koji se mogu na putu  smanjivati/izgubiti .

Nije baš bez veze kad  čujete uzmite domaće, a  ne uvozno.  Ima nešto u tome .


 

09.05.2013.

Suffle od špargli



Špargla, sada joj je sezona... sada je i   spemamo !

Lagano i ukusno, možemo nuditi kao predjelo  ili kao prilog takođe, preporuka je  lagano  belo vino  uz ovo jelo.
Možemo spremati suffle, slanu tortu, krem supu, sendviče sa šparglom  ili samo prosto sa puterom...
elegantno i vrlo ukusno prolećno  povrće.




Suffle od špargli

Tanko očistimo, i u slano-slatku vodu  prokuvamo šparglu. Obicno  je preparuka, vezu tako staviti u   vodu da glave špargli ne dodiruju vodu, već se samo u pari  kuvaju, tako neće previše omekšati, jer donji deo je  ipak čvrstiji i   treba da  se duže kuva od cveta.
Dovoljno  je 5-6- minuta kuvati.
Šunku režemo na tanke pruge, u izabranoj činiji  slazemo šparglu, a  izmedu dva sloja  stavljamo šunku .
Usput spremamo  besamel sos, koji kad  se malo ohladi obogatimo  žumanccetom. Sa ovim sosom  pokrijemo šparglu i presipamo sa  rendanim  sirom. U vruće zagrejanoj rerni  pečemo oko 20 minuta.

Prijatno!



sastojci :

vrećica zelene špargle
200 g  praške šunke
100 g rendanog sira( ementali)
40 g putera
20 g brašna
1,2 dl mleka
morska so
2 žumanca 



Related Posts with Thumbnails

Stamp