Zašto se
preporučuje da jedemo puno jagoda,
čega to ima u jagodama što je potrebno našem organizmu?
Jagoda je
jedna od prvih voćki koja se, posle
duge zime, sveže ubrana
pojavljuje na pijacama, ili u našim baštama.
Jagoda sa
finim sladunjavim mirisom i prelepim oblikom zove nas da je uberemo, kupimo i jedemo
.
Sezona
jagoda traje jako kratko, svega nekoliko nedelja,i u tom periodu ih treba što
više jesti.
Verovatno
ste i vi primetili da bilo koje lepe
uvozne jagode iz hipermarketa nisu to :
“nema ukusa” , nema vitamina i minerala kao u svežim jagodima, jedino naše oči
ih žele, ali telu ne daju ništa ili skoro ništa .
A sveže
jagoda sa kraja poleća i pocetka
leta pune su sa vitaminima i mineralima
koji su neophodni našem organizmu,
jer bez toga ne može dobro funkcionisati.
Već 8
jagoda ima više C vitamina od
cele pomorandže. Šećera ima upola manje
od jabuke, kalorija za dve trećine manje od banana, a prehrambenih vlakana više od kruške.
Puno ljudi
ne znaju kako pozitivno deluje na cirkulaciju, smanuje pritisak, mozete izbeći
i nekoliko srčanih bolesti ako
konzumirate jagode.
Pored C
vitamina jagoda je bogata još antioksidansima, saderži folnu kiselinu, kalijum I gvozđe kao i
vitamin B6.
Smanjuje
rizik od infarkta. Ako vam ove nije dovoljno mislite na to da moze bar 2,5 godine podmladiti mozak ( za to su
odgovorni flavoidi koji se nalaze u jagodama)
.
Takođe jagoda
preventivno deluje protiv oboljenja od
raka.
Jedite sto
vise jagoda!
Ljudi vec 2000 godina konzumiraju
oko 600 vrsti( sorti) jagoda.
Jagode se cesto koristi i u kulinarstvu ovom prilikom vam prezentiram jedan veoma
lagan recept sa jagodama ( naravno
jagode koristimo bez kuvanje
,pecenje, sveze).
Torta sa jagodama
sastojci:
- · 75 g putera
- · 75 g šećera
- · 2 jaja
- · 150g brašna
- · 1 kafena kašika praška za pecivo
- 2-3 kašika mleko
- · 300 g mascarpona
- · 500 g jagoda
Napravimo
jedno lagano “mešano” testo za ovu tortu.
Prvi korak je da umutimo jaja sa
puterom i šećerom. Ako volite dodajte
malo vanillinog šecera, ali najbolje je ako vanilu držite u
tegli gde je i šećer, tako da sav šećer preuzme miris i ukus vanile i onda ne morate vise kupovati vanillin šećer , imaćete
ga uvek pri ruci.
Paralelno
pomešamo brašno, prašak za pecivo i so, zatim
sve te sastojke dodajemo u krem
od jajeta i pomešamo, usput dodajemo i mleko.To je sve, testo je gotovo, stavimo testo u kalupu za tortu i može da se peče.
Za pecenje
zagrejemo rerna na 200 stepeni i tu pečemo tortu 20 minuta.
Ispečeno testo izvadimo iz kalupa i ostavimo na rešetku
da se ohladi.
Usput operemo jagode, pocistimo i posušimo ih .
Kada se testo
ohlailo, namažemo ga sa mascarpone kremom i pokrijemo sa što vise jagoda.
Ako uspete
mozete i sprat ili čak i piramidu praviti, biće veoma dekorativno .
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар