26. 5. 2014.

HummusHummus  je  tradicionalna arapska hrana, začinjen krem od leblebija, jednostavno i ukusno .


Hummus tako je sa dva "m" ako ne bi  tako pisali već samo  sa jednim m   to bi  značilo  plodna zemlja  za  poljoprivedu ,a kome pada na pamet  da jede zemlju…,
 

Dugo nismo jeli , dok se nije  pojavila  ovde  u prodavnicama.  Moj suprug  je jednog dana išao u kupovinu i obradovao se kad je video lepo upakovane  leblebije, mislio je  da je to grickalica koju baš odavno nije  probao .Odmah je uzeo  dva pakovanja, ali  kući se uveliko razočarao    čim je probao, i dobro što  zube nije polomio. Tužno  mi je rekao da ovo možemo da bacimo ,a nije računao na to da ću se ja   obradovati   kad mi pokaže šta je kupio . Ja se odavno nisam  srela sa  sirovim leblebijama,   pa je  normalno  da sam bila  srećna  sa ovom  pogrešnom kupovinom. Odmah sam pravila   jednu porciju  hummusa  za probu. A  uskoro još  nekoliko  porcija;   sa ovim(pored ostalog) je omladina čekala  novu godinu , a i naši gosti su ovo dobili   za dane praznika. 

Poreklom sa  istoka ovo jelo se vrlo brzu  širilo po Evropi i postalo popularno, služi se sa pita –om, koja je jedna vrsta hleba. To treba umakati  u hummus.  Znači taj hleb (pita) koristimo umesto escajga, to je nama viljuška.

Spremanje:

  • 250 g leblebija
  • 1 limun( sok)
  • 50 g tahini (ako nemamo možemo sami   da spremimo )
  • 2 češnja belog luka
  • morska so


Leblebije stavimo u hladnu vodu preko noći (možemo u tu vodu sipati malo sode bikarbone).

Pre kuvanje dobro ispiramo  i kuvamo dok ne omekšaju. U vodu za kuvanje isto  možemo staviti sodu bikarbonu  .To ubrzava proces kuvanja i  lakše se vari  povrće. Kad omekša leblebija, procedimo i   blenderom  homogeniziramo zajedno sa začinima .

Začinimo specijalnim istočnim začinima kao korijander, komorač, sitnjen beli luk, i pasta od susama (tahini) , malo morske soli.

Serviramo  na tanjiru,  pravimo malo udubljene gde sipamo malo maslinovog ulja. Možemo ,po ukusu  , sa sveze mlevenim  biberom i ljutom papričicom služiti.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp