12. 1. 2012.

Dolazi srpska nova godina


Štapići  sa sirom i raznim semenkama .


Organizujete žurku ?
Svratiće  vam nekoliko  prijatelja ?
Dolaze komšije ?
Ovo su  jednostavne i vrlo ukusne "grickalice" uz piće ...




Davno je to  bilo,  kada sam  sa autobusom  putovala kod bake i deke. Put nije bio predugačak 1,5-2 sata, ako dobra pamtim,  a autobus  još nastavlja  put do granice sa Austrijom,  znači ceo put trajao je , od Budimpešte, oko  4 sata . U to vreme   pravljena je i  jedna  velika pauza.  Na sreću to je  bilo  pre nego što smo mi izašli iz autobusa kod grada Tata, pamtim i ime  to   poslastičarnica -  kafić  u hotelu  Kristály,  a zašto ? Oni  bi  svaki dan čekali ovaj  autobus, oko 9 sati, na  relaciji Budimpešta - Šopron  sa svežim štapićima sa sirom.  Bili su  odlični, kad se posle toliko  godina  jasno sećam  i mirisa i  izgleda, kao i ukusa .

Spemiti  kući je   lagano,  treba samo  lisnato testo,  koje ako ne želite sami  da spemite  možete i gotovo kupiti. Testo čim se  raširi tanko se namaže  žumancetom od jaja i narenda se tvrdi sir na to .
Ovog puta , zato što se spema na praznik,  dodala sam i razne semenke kao celi mak, susam, i lane, seče se dugačke  trake i  krajeve uvrnuti  malo.  U tepsiji,  pokrivenoj sa papírom za pečenje,  peče se  u rerni  dok ne budu hrckavi i  rumeni.


Odlično se slažu sa vinom takođe  i sa pivom  isto.....  ali ko kaže  da piće obavezno mora da bude sa alkoholom  sto bi ste rekli za ovo ??



To je prava vitaminska bomba : sveže ceđena  cvekla sa jabukom i pomorandžom . Vrlo ukusno ....

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp