15.07.2011.

clafoutis sa svežim kozijim sirom

Juli 14. frnacuski nacionalni praznik, ovo  je odlicna prilika da se podsetimo kako su Francuska i gastronomija vezani,  i da je  francuska gastronomija  pod zastitom Unesca.

Ne treba više o tome, zato je sada  na jelovniku  francusko jelo.








Ovaj recept clafoutis postoji i u slatkoj formi  sa crnim trešnjama i taj   slatkiš je  mnogo popularan,zanimjivost toga je što jos ni koštice  ne treba  odvajati,  tako se dobija  intenzivniji ukus . Znam, neće  svi biti  srećni zbog ovoga i moja porodica  ne voli ako mora da juri koštice  u kolaču, ali  verovatno u to doba kada je  izmišljen recept nije postojao  aparat za vađenje koštica,   opravdanje  lako  nađemo......no istina je da tako nemože da iscuri  sok iz voća. .

Za 4 osobe potrebno je:

 


  • - 160 gr svežeg  kozjeg sira

  • – 160 gr  sitnog paradajza ili ih treba  seckati


  • – 1  vezica sveže mlade blitve

  • – 2 jaja




  • – 16 cl masnog mleka/ pavlka /kajmak


  • - 160 gr brašna

  • –16 gr putera


  • – 1 mladi luk ili mala glavica luka

  • – sveži bosiljak


  • – muskat orah



Zagrejemo  rernu na180 stepeni .
 Vatrogasnu činiju  namažemo  puterom, rendamo   grubo  koziji sir  i  stavimo  u činiju.
Operemo  i osušimo paradajz,prepolovimo ih  i stavljamo ih tako da  presečen  deo gleda gore.
Operemo  blitvu, sušimo, seckamo na 1 cm širine, zajedno  sa donjim(belim) delom  i dodamo
kod paradajza i sira .
Oprana i dezinfikovana jaja umutimo sa mlekom,  pavlakom  i brašnom .
Dodamo  seckan luk, so i sveže mleveni biber, sipamo ovo sve  na blitvu, sir i paradajz .
Zatim  pečemo  35-40  minuta.






Nudimo sa  svezim bosiljkom  .

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp