15. 12. 2010.

Budimpeštanski božićni vašar




Bili smo u Budimpešti. U ovo doba grad se pokazuje praznično, ujutro je jako prijatan ambijent, ne samo okićeno, već  nešto više od toga. Ispred  Basilike ogroman adventski venac, na trgu Vörösmarty isto.Taj period kada mi čekamo božić zovemo advent  i to je vreme za pripreme, ukrasimo ulice, stan i duše, polako se spremamo za praznik, slušamo bozićnu muziku, spremamo sitne kolačiće i priprema se za praznične dane. Dogovoramo se ko kad ide u goste, koga primamo, šta će na prazničnu trpezu, kome koji poklon itd...












Svake nedelje  palimo jednu sveću više  na adventskom vencu, koji spremimo ili kupimo četiri nedelje pred božić, datum nije tačan uvek zavisi od dana kada pada božić,  tako računamo četiri nedelje. Postoji  i adventski kalendar sa 24 dana pred bozić, svaki dan sitni poklončići obično za decu ali ima i grad, u Budimpešti na zgradi Gerbeaud -a svaki dan  u 17:00 svečanost i otvori se jedan prozor  od kalendara.













Budimpeštski  božićni vašar  je jedan od najrangiranijih vašara u Evropi i ovde se samo kvalitetni  ručni radovi mogu ponuditi, a i neverovatni mirisi: kuvanog vina, krampampuli-ja,  pečenih kestena,raznih pečenih kobasica, kupusa  i tradicinalnih jela  i to sve se nudi u tradicionalnom okviru.







Ne znate šta je krampampuli ?
To  je isto vruće alkoholno pice, koje nas prijatno zagreje zimi.
Spema se vrlo atraktivno, treba jedna široka- duboka činija koju stavimo na sredini stola, stavimo razno suvo voće unutra, kao iseckana smokva, urma, suvo grožđe, kandirane pomorandže, sa orahom punjena suva šljiva i slično.
Stavimo ciniju na roštilj(rešetka) dodamo kg šećera u kocki, koji je trljan sa korom pomorandže. Prelivamo sa pola litra ruma i zapalimo, pažljivo pratimo dok alkohol gori i kako se šećer topi i curi u činiju.Kad je proces završen, zalivamo sa dva litra dobro, zacinjenog kuvanog vina( cimet,kora  limuna,karanfilić)1 litar vrućeg čaja i cedimo 2 limuna i 2 pomorandže unutra, ostavimo nekoliko minuta da odmara i serviramo vruće, i u  svakoj časi dodajemo i voće.
Taj recept je iz  stare knjige koja je  izdata još u prvoj polovini prošlog veka, ja  imam tu čast da imam jedan primerak, preporučujem za novogodišnje veče .

Ako neko ogladni,  ima široki izbor jela i toliko lepo miriše da je teško  ne probati





U pozadini šolje za kuvano vino, a ispred kupus



















kvalitetni pokloni  se nađu i za kuhinju kao i za stan za dekoraciju









neverovatan miris imaju ovi ukrasi od začina

Pored bina   ima i  aktakcija  kao kovač, staklar, ad-hoc predstava instrumenti.....



Vašar radi osim 25-26 decembra  do kraja godine ,šteta je  ne posetiti.........

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp