24. 10. 2014.

Torta od bundeva


Može vam se učiniti da je od jednog materijala nemoguće napraviti poslasticu,ali iznadićete se koliko je ukusna.Obavezno probajte!

mascarpone & bundeva u tortu
Bundevu   operemo  i usitnimo na veće  komade. U rerni  pečemo dok ne bude fino mekana. Ne smeta ako je malo  prepečena ,  tako je karamelizovana i  još slađa.



Ostavimo da se ohladi. Veoma ja važno da  bundeva  bude skroz hladna ( da ne bi imali nesrecu   da se jaje steže).




Dok se bundeva hladi  možemo pripremiti testo za koje koristimo  i jaje.
 Kad vec ste sigurni da  temperatura bundeve odgovara  , odvojimo zumanca  i belanca  u  posebnoj činijii.

Mekan puter  mešamo sa žumancima penasto i dodajemo  bundevu  i mešamo dalje  dok masa  ne bude skroz  homogena , kremasta.


Brašno  prosijemo  kroz sito, dodajemo prašak za pecivo, sodu bikarbonu, začine( musckat  oraščić, cimet, mleven  đumbir) i  skrob. Zavisi koliko je  slatka bundeva možemo zasladiti  sa  secerom i   kandiranom   korom od pomorandže.
2/3 secera dodajemo  u  belanca i   pravimo tvrdu penu. Pažljivo  pomešamo  sa kremom od bundeva i   sa brašnom .Tu masu  sipamo  u formu za tortu koju smo prekrili sa papirom  za pečenje. Pečemo u zagrejenoj rerni  na 180 stpeni  bez pare sat vremena.
Kada je peceno   okrenimo   na rešetku,  skidamo   papir i  čekamo da se  ohladi .  Zatim prelivamo sa  likerom od pomorandže.
Premažemo  sa mascarpone kremom i šprickamo  sa  toplom čokoladom.






 Sastojci:

500 g bundeve
200 g  putera ( mekan)
100 g  smeđeg  šećera
4 kom. jaja
300 g brašna
1 kašičica praška za pečenje
2 kašičica sodabikarbona
1 kašičica mlevenog cimeta
½ kašičica muscat oraha

1 kašičica mleven dumbir
1 kašičica  so
Kandirana  kora od pomorandže ( po ukusu)

250 g mascarpone
100 g šlaga
½ dl  likera od pomorandže


Recept je objavjen  u Pošalji  recept  broj 59. oktober 2014.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts with Thumbnails

Stamp